Egyre több esetben alkalmaznak őssejtterápiát Most egy agykárosodott kislányt kezeltek öccse köldökzsinórvér-mintájával!

Az amerikai Duke Egyetem orvoscsoportja komoly sikereket ér el az őssejtterápiában. Most egy hároméves kislány a csecsemőkorában kialakult agykárosodásának kezelésére újszülött öccse köldökzsinórvér-őssejtmintáját kapta meg. A cerebrális parézisben szenvedő kislány kezeléséhez az őssejt-mintát egy svájci őssejtbankból szállították az Egyesült Államokba.

Egyre több esetben alkalmaznak őssejtterápiát

Miután hallottak az amerikai Duke Egyetem őssejtekkel végzett klinikai vizsgálatairól, az agykárosodással sújtott kislány családja úgy döntött, hogy a kislány öccsének eltárolt köldökzsinórvér-mintáját felhasználják egy ígéretes kezelés érdekében. Kevesebb, mint egy hetes előkészület után az őssejtminta a Future Health Biobank svájci őssejtbankjából a Duke Egyetemre érkezett, ahol az őssejteket sikeren beadták a betegnek.

A kislány édesanyja azt mondta, hogy ez az őssejtkezelés volt az egyetlen bíztató lehetőség a gyermek állapotának javítására. A köldökzsinórvér-őssejt infúziók célja a cerebrális parézises betegek motoros funkcióinak javítása az elhalt sejtek pótlásával. Azt várják, hogy 3–6 hónapon belül észlelhetők lesznek javulások a kislány állapotában, hiszen számos CP-beteg bíztató eredményeket mutatott a Duke Egyetemen kapott őssejtterápia után. Az eljárás nem csak Amerikában népszerű, az EU-ban több mint 40 000 vérképző őssejtes transzplantációt végeznek el évente.

 

2019. október 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó