Ha a házi kedvenc kiesik a pixisből… - 2. rész

„Nem elég, hogy a gazdi szaga (hormonháztartása) megváltozott, még ingerültebben is beszél velem! Ráadásul múltkor itthon hagytak egy csomó időre és mióta visszajöttek egy furcsa, hangos csomaggal vannak állandóan elfoglalva” – gondolhatja kutyusunk, mikor szülés után hazatérünk a kórházból. Hogyan bánjunk hát vele?

A szeretet megosztása

Nagyon nehéz -főleg az első napokan, hetekben- tudomást venni a bébinken kívül bármi másról. Úgy érezzük, teljesen megszűnik a világ, és ez teljesen normális.

A blökink meg szinte egyenesen irritáló tud lenni, ahogy ott téblábol, szaglászik a baba körül. Ám szerencsére nem vagyunk egyedül, a párunkra, szüleinkre, barátainkra nyugodtan rábízhatjuk a sétáltatást, etetést.

Az összeszoktatáshoz először adj kutyusodnak néhány babás dolgot (kendő, ruhácska), vagy nyújtsd oda neki a baba-illatú kezed, mint szagmintát. Majd szépen lassan, a bébi közelébe engedheted. Ezzel légy óvatos, mert nem kiszámítható a kutya reakciója, ösztönösen cselekszik, ha például meghúzzák a farkát; odakap. Mindig légy éber! A kisbabák finom mechanikája még nem alakult ki, mozdulataik olykor durvák, inkább hadonásznak, mint simogatnak.

Elkerülhetetlen, hogy a négylábú picit háttérbe kerüljön, ezt ellensúlyozandó, kényeztesd finom falatokkal, amint időd engedi: nagyobb sétákkal, dögönyözéssel.

A fekhely

Eddig az övé volt a kanapé, a fotel, az ágy… És gyakorlatilag minden fekvő alkalmatosság, amit csak „megkívánt”. Nyilván ez most változni fog, mert a baba veszi át a helyét. Tanácsos hónapokkal a gyerek megszületése előtt beszerezni egy új, kényelmes vackot és arra szoktatni az ebet.

Higiéniés kérdések

A kutyanyál a benne található enzimeknek köszönhetően nemcsak, hogy nem káros, hanem éppen hogy enyhe antibakteriális hatással bír és egyben immunerősítő is. Egyes kutatások szerint csökkentik bizonyos allergiák, sőt az asztma kialakulását is. Tehát, ha félve a betegségektől, nélkülözted eddig a kutyust, ne tedd!

Kicsit viccesen hangzik, de a mi kutyánk minden lehulló ételmaradéknak örül, és úgy eltakarítja azokat, mint egy kis élő porszívó. Márpedig a gyerekek imádnak hadonászni, dobálózni az étellel, morzsálni, trancsírozni, kenni, maszatolni… Hadd segítsen be a négylábú, így még a törődést is érezheti kicsit.

Mi egyedül a talpára szoktunk figyelni, ha visszajön a kerti rohangálásból, a tappancsait jól letöröljük. Bár lassan már erre sem lesz szükség a tavaszi, szárazabb idők beköszöntével.

Légy türelmes magaddal, de a kutyulival is. Számára érthetetlen, ami most történik, viszont a rezgéseket, a hormonokat, az új illatokat érzi, fogja. Hamarosan remek pajtások lesznek a picivel!

Ha a házi kedvenc kiesik a pixisből…

Plézer Panna , 2017. február 26.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?