Idősebben boldoggá tesz a sok gyerek

A negyven év feletti szülők annál boldogabbak, minél több gyermekük van, a fiatal párok viszont annál elégedetlenebbek, minél több csemetéjük van. A gyerekek "hosszú távú befektetést jelentenek a boldogságba" - véli legújabb kutatásaira hivatkozva Mikko Myrskylä, demográfia-kutató.

A fenti eredményekre egy 86 országban élő, több mint kétszázezer nő és férfi részvételével készített tanulmány során jutottak a szakemberek.

Míg a harminc év alatti szülők boldogságának mértéke már az első gyermektől kezdve minden egyes újabb utóddal folyamatosan csökken, az ötven év feletti szülők minden esetben boldogabbak, mint gyermektelen kortársaik, függetlenül a gyerekek számától.

A fordulópont valószínűleg negyvenéves kornál érkezik el. A 30 és 39 év közötti szülők ugyanolyan boldogok, mint a gyermektelenek.

A rostocki Max Planck Intézet demográfiai kutatóközpontja és a Pennsylvaniai Egyetem közös tanulmánya elsőként igyekszik felderíteni az ellentmondást az elterjedt nézet között, miszerint "a gyermek boldoggá tesz" és a tény között, hogy eddig semmilyen összefüggést nem tártak fel a gyerekek számát és a boldogság mértékét illetően.

A szülői lét első időszakában a negatív tapasztalatok - a kevés alvás, az aggodalom a kicsik miatt és az anyagi korlátok - túlsúlyban vannak a pozitív tapasztalatokkal szemben - írja az InfoRádió. "Minél idősebbek lesznek azonban az anyák és az apák, annál kevesebb terhet jelent számukra utódjuk, aki közben egyre idősebbé és önállóbbá válik" - véli Myrskylä.

A társadalom sokat tehet a szülők boldogságáért. Az egykori szocialista országokban, mint Magyarországon, Lengyelországban és Oroszországban, ahol a fiatal szülők kevés támogatást kapnak, a gyerekek számának növekedésével arányosan csökken a fiatal anyák és apák elégedettsége. Ugyanakkor ezekben az országokban a negyvenedik évtől különösen erősen növekszik az elégedettség, mivel a szülők a gyenge szociális rendszerben fokozottabban saját gyermekeik anyagi támogatására vannak utalva.

2011. március 09.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?