A táplálkozás fontossága a meddőség kezelésében Mit egyek, hogy várandós legyek?

Napjainkban egyre több pártól hallani, hogy régóta próbálkoznak, de még mindig nem tudják az okát, hogy miért nem sikerül a fogantatás. Sok esetben elég későn derül ki, hogy a háttérben hormonális gondok vannak, mely összefüggésbe hozható az étkezéssel.


 

A funkcionális táplálkozás egyik fő hazai szakértőjét Bartha Ákos táplálkozás-kutató, élelmiszerbiológust kérdeztem meg a meddőség kezelésének táplálkozástudományi megközelítéséről.

Van-e szerepe a táplálkozásnak a meddőség kezelésében?

Ez esetben 3 területet fontos érinteni. A gyermekvállalási célok vonatkozásában nagyon fontos, hogy az endokrinológiai kérdéseket, a nőgyógyászati kérdéseket és az immunológiai kérdéseket táplálkozástudományi szempontból próbáljuk meg komplexen együtt kezelni. Mondok pár példát: ha a hölgy elvetél, melynek lehet endokrinológiai és immunológiai oka is, akkor nőgyógyászati értelemben nem meddő. Van pl. a funkcionális meddőség, ami számos olyan területet érint, ami sokkal inkább az életmódhoz kapcsolódik, mint csak az orvostudományhoz. Lehetne itt bizonyos pszichológiai és szociológiai kérdéseket említeni. A táplálkozástudományban, ha ezt kiegészítjük a táplálék kiegészítők ismeretével, akkor számtalan hatékony megoldás van- bármilyen- ezen a 3 területen kialakuló problémára. Immunológiai tekintetben például fontos a D vitamin szintünk, fogantatás tekintetében egy tápanyagban gazdag étrend, ami cinket, rézt, szelént tartalmaz, vagy egyéb tekintetben is érdemes lehet a gyulladást is csökkenti: az Omega3 bevitelével vagy a glikémiás terhelés csökkentésével is.

A meddőség kezelésében endokrinológiai szempontból az IR-val való foglalkozás, az inozitolig, krómig bezárólag vagy a pajzsmirigy funkciók támogatása jóddal, szelénnel, magnéziummal, cinkkel, C-vitaminnal segíthet felkészíteni a hölgyeket nemcsak a fogantatásra, hanem a várandósság, szoptatás időszakára, ami számos nőgyógyászati területet fed le, nemcsak azt, hogy a megfelelő mennyiségű folsavat pótoljuk-e egyáltalán. Mindennek egyik genetikai tényezője az MTHFR mutáció és ebből kifolyólag, hogy vajon egy jó minőségű babaváró vagy várandós multi vitamint sikerül-e választani.

Mennyi próbálkozás után fordulnak hozzátok a hölgyek?

Ez változó, vannak, akik proaktívak és már a babatervezés során, de van aki sajnos csak több tucat orvosi diagnózis után keres táplálkozással összefüggő megoldást is. Azt gondolom, nagyon hatékony megoldásaink vannak és jól átlátjuk ezt a területet.

Megfelelő étkezéssel és testmozgással javítható-e a termékenység?

Természetesen. Mindenképpen az alvást is behoznám erre a területre. Mindegy, hogy milyen területeken próbáljuk a termékenységet javítani, mivel ez igaz a férfiakra is. Az előbb elhangzott alapelvek változatlanok. Nem gondolom, hogy a túlsúly önmagában már egy betegség lenne, de hosszú távon hozzájárulhat bizonyos betegségek kialakulásához. A normál testsúly elérésén túl a megfelelő tápanyagokkal el kell látni a női szervezetet. A férfiakat is el kell látni mindezen tápanyagokkal, de őket ritkábban szokta sajnos ez érdekelni.

Mitől függ, hogy milyen diétát javasoltok a nőknek, ha babát akarnak?

A mi étrendi javaslatainknak 3 fő halmaza van. Az első, hogy milyen ételeket nem javaslunk fogyasztásra pl. gyermekvállalási célok esetében nagyon fontos lenne a gluténtartalmú gabonák kerülése. A második halmaz, hogy milyen ételeket javaslunk célzott fogyasztásra, ezeket hívjuk nutri -funkcionális ételeknek, mert az ételeken keresztül biztosítunk tápanyagokat. A várandósság tekintetében azt gondolom, hogy a zsíros hidegvízi halak, az élénk színű, erős színanyagokat tartalmazó zöldségek gyümölcsök, amik kifejezetten fontosak. A harmadik halmaz, hogy kell-e valamilyen egyéni problémával foglalkozni, pl. a hölgy gyermeket szeretne, de komoly emésztési panaszai is vannak, mi ahhoz próbálunk progresszíven, valamilyen célzott étrendet összeállítani. Ebben az esetben az alacsony FODMAP étrend az elsődleges javaslatunk az emésztési panaszokra. Lehet ettől eltérés néhány egyéb esetben is, mert nagyon gyakori, hogy fel kell hívnunk a hölgyek figyelmét arra, hogy valamilyen általa rosszul összeállított étrendi okokból kifolyólag nem visz be elegendő kalóriát. Emiatt feleslegesen koplal és ennek vannak bizonyos következményei.

Milyen dolgokat kell még elhagynia egy nőnek, hogy több esélye legyen teherbe esni?

Azt gondolom, legbelül mindenki tudja, hogy az alkoholfogyasztás, túl sok kávé, dohányzás negatívan hat a fogantatásra. A kávét mindenképp érdemes mérsékelni, továbbá a gluténtartalmú gabonákat kerüljék ebben az esetben. Érdemes kerülni az ultrafeldolgozott lisztes, cukros ételeket, a bő zsírban, főleg bizonyos élelmiszeripari olajokban kisütött élelmiszereket pl. panírozott, bundázott, olajos sült csirke és chipsek. Az ilyen ételek túlzott fogyasztásának csak negatív következményei lehetnek, ha várandósságról beszélünk.

Mi állhat a meddőség hátterében, ha már mindent megtettek? Milyen lehetőségük van még?

Mindenképpen érdemes körbejárni a női és a férfi oldalt endokrinológiai és immunológiai szempontból, de ebbe a táplálkozás is beletartozhat. Látatlanban pedig lehetetlen jó választ adni.


Van-e valamilyen tapasztalat, hogy azok a nők, akik tartották a diétát, jó eséllyel összejött Náluk a baba? Utána is tartották a diétát?

Természetesen sok visszajelzést kaptunk ügyfeleinktől, hogy a tanácsaink megfogadását követően sikerült a fogantatás. A szülést követő diéta betartása egyénenként változó, sajnos a magyar embereknek az egészséghez való viszonya felületes, európai kitekintésben is.

 

Bódogh Gabriella , 2020. április 16.
 
 
 
Címkék:  

családtervezés

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó