Mit tegyél, ha az ovuláció nem sikerül?

Azok a nők, akik gyermekeket akarnak, de ovulációjuk szabálytalan, vagy egyáltalán nem észlelhető, gyakran használnak hormonterápiát. A megfelelő hormonkészítmények fontos eszközök a termékenység javításában: Biztosítják, hogy több tüsző képződjön, segítve az ovuláció megindítását. Hogyan is működik ez?

Mit tegyél, ha az ovuláció nem sikerül?

Mi az ovuláció?

Aki teherbe szeretne esni, jól tudja, hogy bizonyos napokon ennek sokkal nagyobb esélye van, tulajdonképpen szinte csak ezeken a napokon van esélye a teherbeesésnek. A női szervezetben minden hónapban lejátszódik az a folyamat, hogy a méh felkészül a megérett pete beágyazódására. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a be nem ágyazódó petéket, és a részükre megvastagodott, „elkészült” nyálkahártyát a szervezet kilöki magából, ezt hívjuk menstruációnak. A menstruáció első napjától számítjuk a ciklust, amely átlagosan 28-30 napos, de egyénileg változva 24-36 nap közé eshet, ez alatti vagy efölötti szám esetén már eltér a „normálistól”, ha hosszabb ideig tart ez az állapot, érdemes szakorvossal konzultálni. A menstruáció általában 3-6 napig tart, majd ahogy véget ért, megindul az újabb pete „előkészítése”. A 6. és 12. napon újra indul a menstruáció során elveszített méhnyálkahártya építése, és beindul a peteérés folyamata a petefészekben. A 12-13. napon a petefészekben tüszőrepedés történik, melynek során az érett tüszőből kiszabadul a megtermékenyülésre váró petesejt, ami megkezdi útját a petevezetékeken át a méh felé: ezt hívjuk ovulációnak.

Csak az érett pete alkalmas arra, hogy megtermékenyülve beágyazódjon. A hímivarsejtek azonban a szexuális együttlét után több napig is életképesek maradnak a női testben, ezért előfordulhat, hogy előbb kerültek be a szervezetbe, mint hogy a peték megérettek volna, és amikor a peték megérnek, akkor meg is termékenyítik. Tehát ovulációs időszakon kívül nem tudsz teherbe esni, de elképzelhető, hogy egy ovuláción kívüli szexuális aktus lesz az oka.

A tüszők szerepe

Minden lány úgy születik, hogy több mint egymillió tüsző van a petefészkeiben. Ez hihetetlennek hangzik, de a tüszők folyamatosan elhalnak, és a szexuális érettségig már csak néhány százezerre csökken a számuk, majd folyamatosan csökken. Ezekből a tüszőkből ráadásul csak kb. tíz-húsz érhető el havonta a peteérési ciklus idején. A tüsző a peteérés folyamata közben alakul ki a petéből, illetve a petét körülölelő sejtekből.

Ez a tüsző termeli az ösztrogéneket, más néven a tüszőhormonokat. Nagyjából a folyamat közepén a megérett petesejt kiszabadul a tüszőből (ez az ovuláció), és bejut a petevezetékbe. Körülbelül 12-24 óra ideje van az érett petének találkozni a hímivarsejttel, mielőtt eléri a petevezetéket. Ha ekkor találkozik a spermával, megtermékenyül és beágyazódik a méhbe. A tüszőből kijutott petesejt helyén megjelenő új sejtek termelik a progesztagént, más néven a sárgatesthormont. Ennek egyik fő feladata, hogy előkészítse a méh nyálkahártyáját a megtermékenyült petesejt befogadására.

Hogyan segíthetnek a hormonkészítmények?

A teherbeesés hiányától szenvedő nők 30-40%-ánál ovulációs probléma áll a háttérben. Általában a hormontermeléssel van probléma. Az ilyen hormonális rendellenességeket először vérvizsgálattal tisztázzák. Ha a diagnózis megerősítést nyer, hormonszerű gyógyszereket lehet használni a petefészek stimulálására, hogy a hormontermelés elérje a megfelelő szinteket, és beinduljanak a megfelelő folyamatok. Sajnos a hormonok hiányát általában az okozza, hogy a test nem érzékeli a hiányt, ezért nem termel eleget. A gyógyszerkészítmények szedése alatt a test olyan üzeneteket kap, hogy valamely hormonból kevés termelődik, ezért motiváltá válik még többet termelni. Gyakran előfordul, hogy hormonkészítmények szedése végül megtanítja a testet a megfelelő hormontermelésre, de vannak, akik soha nem tudnak ezek nélkül teherbe esni. Szerencsére a tudomány ma már ezt is megoldotta, így te se légy bátortalan, ha úgy érzed a menstruációs ciklusoddal valami nincs rendben. Hamar fordulj orvoshoz és derítsd ki, mi lehet a probléma nálad, majd közösen keressétek meg a számodra leginkább optimális megoldást és eszközt.

 

SZHK , 2019. szeptember 22.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó