Segítség: nem jön össze a második gyerek!

Örökké hálás leszek az égnek, hogy van egy nővérem; és én is két gyerekkel tervezek – mint oly sokan. Aztán a terveket néha keresztül húzza valami…És vizsgálatok egész sora után megszületik a diagnózis: másodlagos meddőség.

Segítség: nem jön össze a második gyerek!

A tények

Orvosilag meghatározva akkor számít egy nő meddőnek 34 év alatt, ha egy év védekezés nélküli „próbálkozás” után sem esik teherbe. Világszerte a párok 10-15%-a szenved a gyermektelenségtől (melynek fele a nő meddőségét takarja), ami nem csak a megtermékenyülésre képtelenséget, hanem a sikertelen babakihordást is magában foglalja.

 A teljesen meddő nők számánál jóval magasabb az ún. másodlagos meddőséggel küzdőké. Ez azt jelenti, hogy egy vagy több sikeres gyermeknemzés után nem sikerül még egyet kihordani.

Az okok

Természetesen ennek is különböző okai lehetnek. Az első és legjellemzőbb ok a gyermekvállalási életkor kitolódásában keresendő. A karrier- és egzisztenciaépítés, a life-long learning és egyéb megváltozott életmódbéli szokásaink miatt sokan 30 felett alapítunk családot, ami azt is jelenti, hogy a második-harmadik gyerkőcöt nem ritkán 35-40 éves korban akarjuk megszülni. S mivel véges számú petesejt termelésére képes szervezetünk, ami az idők során „elöregszik”, így annak kromoszóma állomány sérül. Míg egy 27 éves teherbe esési esélyei 12 hónap alatt 75%-osak, ez a szám 35 felett 40%-ra zuhan. Korral testünk általános egészségügyi állapota is megváltozik és nehezítheti a teherbe esést egy pajzsmirigy betegség vagy más hormonális egyensúlyt borító megbetegedések.

A másodlagos meddőség hátterében hasonló okok is meghúzódhatnak, mint az elsődlegesében; nőgyógyászati problémák (petevezeték-elzáródás, ovulációs rendellenességek, gyulladások, fertőződések, endometriózis).

Persze a férfiak és az ondón is fog az idő. Korral alacsonyabb számú és kevésbé mozgékony spermát termel szervezetük, valamint az erekció problémák előfordulása is megnő, ami szintén nehezíti a második gyermek fogantatását. Fontos megemlíteni, hogy a túlzott alkohol-fogyasztás a kezeletlen diabétesz is súlyos tényezők az ügyben!

A sikeres megtermékenyülést követő vetélések aránya idősebb korban szintén nő. A huszonéves kismamák 10%-át érinti az e fajta tragédia, míg a 40 év felettiek csaknem felét.

Az érzelmi háttér

A másodlagos meddőség feldolgozásának nehézége kettős: míg egyrészt hálás az anyuka, hogy már sikerült egy gyermeket a világra hoznia, másrészről talán még jobban megviseli a tény, hogy ami „korábban működött”, az miért nem megy többé. A környezet reakciójától való félelem is nehezíti a helyzetet, hiszen míg egy eleve meddő párt a lehető legnagyobb megértéssel kezelnek, a másodlagos meddőséget a külső szemlélők hajlamosak érzéketlenül ledegradálni: „mit akarsz, hiszen már van egy (vagy több) gyereked?!”.

Ugyanúgy érinti a kérdés az egygyerekeseket, mint a gyerekteleneket: míg utóbbit a „nem kéne már szülnöd?!”, előbbi párokat az „Itt lenne az ideje egy kistestvért összehozni!” felelőtlen célozgatásokkal bántanak.

            Szerencsére, a másodlagos meddőség is kitesztelhető és kezelhető, csakúgy mint az eleve meddő párok problémája. Ha Te is voltál ilyen helyzetben, kérjük, oszd meg velünk, hogy másoknak is segíthessünk!

Plézer Panna , 2017. augusztus 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - Teakiadó