Tabuk nélkül a kisgyerekes párok hálószobatitkairól

A csecsemő világrajövetelét követően egy nőnek osztoznia kell testén a kicsivel és az ő gondozása lesz az elsődleges feladat. A férfiak ezzel szemben mindvégig a „maguk urai” maradnak, miközben alig várják, hogy egy kis időre kisajátíthassák párjukat. Az Apa Magazin következő számában dr. Szőke András pszichológus mesél a gyerek születését követő hálószobai problémákról. 

Az új élet érkezése miatt a szülők szükségletei is fokozatosan megváltozhatnak, amelynek gyakran egyik jele, hogy a várandósság utolsó hónapjaiban csökken a szexuális együttlétek száma. Az intim kapcsolat átalakulásáért nagymértékben a hormonok felelnek, de emellett az energiaszint és a kapcsolat minősége is fontos, befolyásoló tényezők.

„A nőnek érzelmileg és fizikailag is az anyaságra hangolódott rá a szervezete, a hormonjai. A férfi egyáltalán nem megy át ekkora változáson. Mégis azt gondolom, ez az egész átléphető, ha szeretetteljes a kapcsolat, mert a vágy a fáradtság ellenére is előhívható” – fejtette ki dr. Szőke András pszichológus az Apa Magazinban, aki szerint nem rögtön a kicsi megérkezése után, hanem a szülést követő 4–6 hónapban figyelnek fel rá az érintettek, hogy eddigi életük gyökeresen más lett.

Átalakul a feladatmegosztás, miközben a családfő feszültebbé válhat attól, hogy nem tudja levezetni a kevesebb intimitás következtében felgyűlt energiáit. Ez az állapot egy belső krízishez vezethet. Amennyiben az apa belátható időn belül nem képes a szerepváltásra a párkapcsolatban és szervesen részt venni a kicsi gondozásában, az édesanya egy szempillantás alatt úgy érezheti, magára maradt, és egy helyett két gyereket nevel. Míg a nőt ebben a rendkívüli folyamatban a hormonjai segítik, a férfinál csak rontanak a helyzeten: termelődik a tesztoszteron, de a kielégülés elmarad. A szülés utáni szexuális kapcsolat éppen emiatt sok megbeszélést és odaadó társat igényel.

A szakember szerint mindez nem azt jelenti, hogy az együttlét nem lesz jó, csak azt, hogy más lesz. A problémákat viszont érdemes időben felismerni és szükség esetén specialistához fordulni. „A szükségletek mentén mindig ugyanoda jutunk el, nem lehet az ember életéből kiragadni a szexualitást és csak azzal foglalkozni. Az, hogy a szex nem megy, csak egy tünet” – tette hozzá dr. Szőke András, aki szerint akkor érdemes egy problémán dolgozni, ha az már több mint egy hónapja fennáll.

Hálószobatitkok

A teljes interjú a január 26-án megjelent Apa Magazinban olvasható!

2017. január 31.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?