Terhesség a negyedik x után

Ahogy az élet sok más területén, a gyermekvállalásban is kitolódtak a korhatárok; egyre többen vágnak bele a babaprojektbe akár negyven év felett is. Ha Te is épp azon dilemmázol, hogy be merj-e vállalni egy bébit a negyedik x után, olvass tovább!

Éljenek az érett kismamák!

A megnövekedett kockázatok mellett rengeteg előnnyel is jár az idősebb korban vállalt terhesség; mind mentálisan, mind egzisztenciálisan, mind a kiterjedt élettapasztalataid miatt felkészültebben tudod teljesíteni az anyai feladatokat. Az biztos, hogy már kitomboltad magad, a karriered is egyenesben van, fejlett önismeretednek köszönhetően pedig mind az erősségeiddel, mind a gyengeségeiddel tisztában vagy, ami a mai huszonévesekről nem igazán elmondható.

Terhesség a negyedik x után

A környezetemben is akad több, „idősebb” anyuka, és azt látom rajtuk, hogy sokkal higgadtabban tudják kezelni a néha - valljuk be-; bolondok házára emlékeztető élethelyzeteket, amit egy pici érkezése okoz. Érett nőként sokkal jobban meg tudják becsülni az anyaság örömeit, elmúlt belőlük az a kényszeres bizonyítási, teljesítési vágy, hogy ők most bárkinek is megmutassák, vagy megfeleljenek. Már több gyerkőc felcseperedését végig kísérték, mind a családban, mind a szomszédságban/ baráti körben, ezért határozott elképzeléseik vannak a gyereknevelést illetően (is). Több időt fordítanak a kicsikre, azért azok okosabbak, jobb tanulók lesznek.

Amerikai kutatások igazolják, hogy a későn szülő – sokáig termékeny- nők tovább élnek; nem beszélve arról, hogy a babák mindenkit visszafiatalítanak; örökös mozgásban tartanak mind testileg, mind szellemileg.

 A negyvenen túli terhességről

Azok az alapok Rád is igazak, amik az összes várandós nőre: fontos egy kiegyensúlyozott, változatos étrend kialakítása, az elegendő vas- ás D-vitamin bevitel, a káros szenvedélyektől való megszabadulás… Ezekről bővebben is olvashatsz korábbi cikkünkben:Teendők egy sikeres babaprojekthez – I. Fejezet Ha mindezt betartod, és rendszeresen jársz a szűrővizsgálatokra, nagy eséllyel zökkenőmentes 9 hónap elébe nézel.

Kicsit torznak tartjuk a késői szülésről szóló rémhíreket. A társadalom nyilván arra szeretne ösztönözni, hogy még a húszas-harmincas éveidben adj életet a gyermekednek, így az ebben az életkorban betegen születő babákról kevesebb szó esik, mint az idősebb korban bekövetkező szomorú esetekről. Ám az tény, hogy akad néhány dolog, amit tudnod kell a késői várandósságról:

 • Nagyobb az esélye kislány megfoganásának (háromból két baba), mint fiúgyermeknek;
 • Gyakoribb a ikrek, vagy hármas ikrek születése;
 • Hosszabb időt vesz igénybe a fogantatás;
 • Nő az esélye a császármetszésnek;
 • Magasabb a kockázata:
  •  a terhességi vérnyomás problémáknak és a diabétesznek;
  • a koraszülésnek;
  • a Down szindrómának;
  • a vetélésnek;
  • mélyen tapadó és elöl fekvő méhlepénynek (placenta praevia).

Még a kockázati tényezők ismeretében is azt gondoljuk, hogy a gondos tervezés, az egészséges életmód és a folyamatos orvosi vizsgálatok mellett nem lehet akadály a kor – viszont muszáj egy kicsit fatalistának lenned és bíznod a sorsban!

Plézer Panna , 2017. január 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?