Úton a harmadik gyerek? Elmondjuk, mire számíts…

Harmadik gyerkőcnek születni egy családba, olykor egészen más, mint elsőnek vagy másodiknak (főleg, ha kicsi a korkülönbség köztük). A figyelem megoszlása miatt gyakran bűntudatot érezhetsz anyaként, hogy nem tudod ugyanazt a feltétlen, (átmenetileg) mindent kizáró gondoskodást adni az új jövevénynek, ami minden csecsemőnek kijár. Most összeszedtünk 5 tényt, ami tuti, hogy Nálatok is igaz lesz, de azért ne aggódd túl a dolgokat!

  1. A harmadiknak csak a „levetett göncök” jutnak

Két gyermek után bizonyára eléggé tisztában vagytok már a babaholmik és játékok borsos árával és az is biztos, hogy a két nagyobb után rengeteg minden maradt a legkisebbre. Igen, a cuccok nagy része kicsit foltos, bolyhos, a kütyük kopottak, csorbák, a könyvek sarka megrágcsálva és hiányzik néhány oldal. Mivel a kisbabák mind ezt teszik a játékokkal és a ruhácskáik végül mind összepiszkolva végzik, semmi baj nincs azzal, ha újra hasznosítjátok az idősebbek „örökségét”, de azért néha vegyetek a picinek valami vadiújat is!

Úton a harmadik gyerek? Elmondjuk, mire számíts…

  1. Idő előtt tapasztal meg dolgokat

Ideális esetben a kicsik egy-két éves kor előtt nem nagyon tévéznek/tableteznek, azonban ez szinte elkerülhetetlen, ha nagyobb gyerekek is vannak a családban. Hogyan lehetne megoldani, hogy mindhárom lurkó a korának megfelelő tevékenységeket végezzen, esetleg külön-külön helyiségben?! Sehogy, főleg, ha még takarítani és főzni is szeretnél mellette. Ahogy növekednek a porontyok, szerencsére egyre gyakrabban tudod igénybe venni a két idősebb segítségét, sőt, fél szemed rajtuk tartva, akár rájuk is bízhatod a csecsemőt, ami azt is jelenti, hogy ő hamarabb fog találkozni bizonyos jelenségekkel, mint a többi baba.

Úton a harmadik gyerek? Elmondjuk, mire számíts…

  1. Korán megismerkedik az ételek sokszínűségével

Természetesen a legkisebb családtag étrendjének alapjait is a szokásos bébiételek vagy saját készítésű pürék, turmixok, főtt zöldségek, stb. képezik, de kinek ne lenne ismerős az a kép (akinek van legalább egy gyereke), amikor leül reggelizni a család és a gyerkőc mindent meg akar kóstolni, ami a másik tányérjába van (hiszen neki minden új)? És persze ez még inkább igaz azokra az étkekre, amiket a tesók esznek… Szóval ne legyenek illúzióid, hogy nem fog ideje korán megismerkedni a csokival és a sós snack-ekkel, de ne aggódj, mértékkel, ez azért nem akkora probléma! Ne feledd, egy kisbaba, jó, ha pár falatot bír enni ezekből. Készíts házi jégkrémet valódi gyümölcsökből, és máris egészséges lesz a „bűnözés”.

Úton a harmadik gyerek? Elmondjuk, mire számíts…

  1. Nem minden megy menetrend szerint

Két poronty mellett egy harmadiknak (is!) a 100%-odat adni; lehetetlen! Úgyhogy simán előfordulhat, hogy elfelejtesz valamit, például, hogy mindegyik megkapta-e a maga vitamin adagját, vagy olykor rendesen felöltöztetni őket. Sebaj, „majd legközelebb”! Hidd el, nem ezeken múlik, hogy rendes felnőtt lesz-e belőlük. (Tudjuk, ezt most nehéz elhinni, de így van.)

Úton a harmadik gyerek? Elmondjuk, mire számíts…

  1. Minden lurkó más

A két idősebb szülése és nevelése során már bőven megtanultad, hogy minden bébi különbözik, mind személyiségben, mind a fejlődési ütemét tekintve. Így a harmadiknál már nagy könnyebbséget jelent, hogy nem akarsz mindent úgy csinálni, ahogy „a nagy könyvben le van írva”, és nem esel azonnal kétségbe, ha a baba épp egy kicsit le van maradva a szakirodalom szerint. Egyet ne felejts el, még a Te saját három gyereked sem ugyanolyan, őket sem szabad összehasonlítani – maximum elképzeléseid lehetnek a korábbi tapasztalatok alapján!

            Nektek mi a véleményetek, milyen harmadik gyereknek lenni? Osszátok meg velünk véleményeteket, akár Ti magatok vagytok az a bizonyos harmadik, akár Nektek van három gyereketek!

 

Plézer Panna , 2017. augusztus 19.
 
 
 
Címkék:  

családtervezés

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2017 08 25. 09:04
A 3. pont nálunk egyáltalán nem igaz. 18 hós, és még most is alig eszik pár dolgot. A többi ok.
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?