6 mondat, amit ne mondj egy császáros anyukának!

Hiába tervezgeti kismamaként az ember, hogy milyen felemelő, megindító, felkavaró és természetesen végtelenül gyönyörű – csak viccelek,félig – élmény lesz számára a szülés, olykor az élet közbeszól. Vagy egy nem megfelelően elhelyezkedő babával, vagy egy nem beilleszkedett babafejjel, vagy egy előre nem látott fertőzéssel-betegséggel, vagy egy esetlegesen túl gyors döntést hozó orvossal. És akkor fuccs: a gondosan megkomponált szülésélményt egy egészen más élmény váltja fel.

Aztán hazatérve a kórházból egyszerre próbál a császáros anyuka ellátni egy pöttöm babát és minél gyorsabban regenerálódni a műtét után – miközben olykor még egyéb nehézségekkel is meg kell küzdenie. Például azokkal a nem átgondolt, vagy nagyon is átgondolt, fájdalmat okozó mondatokkal, amelyek a környezetük felől érkezhetnek. Jöjjön hát hat olyan mondat, amit inkább ne mondj egy császáros anyukának!

 • „Na, akkor könnyű dolgod volt!” Nézőpont kérdése, hogy kinek mi a nehéz és a könnyű, személy szerint inkább hatszor szülnék császár nélkül, mint egyszer császárral. Hogy miért? Mert másnap nekem pár apróbb kellemetlenségen kívül kutya bajom nem volt, míg a császáros mamák nagy része pokoli fájdalmakat állt ki – olykor még hetekig! Ráadásul a császár az esetek döntő többségében nem is a szülő nő döntése, hanem az orvosé, és a mamák nagy része bármit megadna azért, hogy elkerülhessék.


 

 • „Biztos, hogy szükséges volt az a császár?” Bár igaz, hogy hazánkban is nagyon magas az indokolatlan császármetszések aránya – ahogy az is érdekes, hogy ma már a szülések 30%-a császármetszéssel végződik -, semmi haszna sincs ennek a kérdésnek, főleg nem utólagosan. Ami történt, megtörtént, a kérdéssel alaposan meg lehet forgatni a kést egy anyukában.
   
 • „Engem aztán nem fognak megcsászározni soha, a természetes szülés híve vagyok!” Hát elárulnám, hogy a császáros mamák jó része is abban hitt a műtőben tett kis kanyara előtt. És mivel minden szülés más és más, semmiféle garancia nincs rá, hogy egy hasonló érzületű nő egyszer csak nem találja magát szintén a műtőasztalon.
   
 • „Lehet, hogy nem lett volna császár, ha nem kapsz epidurált/ fogadsz bábát/ a fejed tetejére állsz, stb.!” Hát igen, utólag már sokat ér az ember ezekkel a találgatásokkal. Amellett mi van, HA minden klappol, és mégis császár lett volna a vége?
   
 • „Nem sajnálod, hogy nem tapasztalhattad meg a szülést?” Először is, a császár is szülés, vagyis a szülésélmény megvan, csak más módon. És bár érezheti úgy egy császáros mama, hogy valami kimaradt az életéből, az fix, hogy ez a kérdés ismételten nem használ egy cseppet sem.
   
 • „Jaj, sajnálom!” A császáros mamák nagy része is sajnálja, hogy így alakult a kismamaként szépen megálmodott szülésük, de sajnálat helyett inkább megértésre lenne szükségük. Amellett pedig a lényeg úgy is az a kocsiban békésen szunyókáló kölyök, akit így is, úgy is imádunk, függetlenül attól, miképpen érkezett erre a világra.

Császáros mamák, mi volt a legrosszabbul eső mondat, amit hallottatok?

Szilágyi Diána , 2013. július 25.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(8 hozzászólás) 

2013 07 25. 20:17
Ez épp olyan mint a szoptatás. Nem teljesen mindegy?!A lényeg h. a gyerek is meg az anyuka is egészséges legyen!!!!Hiába közhely!
→ válasz erre
2013 07 26. 09:08
Szerintem is az a lényeg, hogy az anyukával is és a babával is minden rendben legyen. Ugyan nem császárral született a kislányom, de ha sor került volna rá valami miatt akkor sem estem volna kétségbe. Akkor az volt a legfontosabb, hogy ő egészségesen megszülessen. Van olyan ismerősöm akinek császárral született a kisfia, és attól még ugyanolyan anya, mint én vagy bárki más aki természetes úton szült. Szóval lényeg az, hogy szerintem a császáros anyukák is anyukák, csak épp valami miatt nem szülhettek természetes úton. Ami általában nem az anyukák hibája, sőt van hogy senkié, de az orvosnak az a dolga, hogy mérlegeljen, s mindent megtegyen, hogy a gyermekkel is és az anyával is minden rendben legyen.
→ válasz erre
2014 03 30. 11:57
Főleg az első és az utolsó előtti nagyon igaz...

→ válasz erre
Összes hozzászólás (8) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó