Még előzetes császármetszés után is a hüvelyi szülés számít biztonságosabbnak

Az angliai Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának javaslata alapján a hüvelyi szülés minden nő számára nagyobb biztonságot jelent, még akkor is, ha az illető korábban már császármetszéssel hozta világra egy gyermekét.

Angliában a császármetszéses szülések száma az elmúlt harminc évben megduplázódott, így ma már négyből egy gyermek így jön világra. Egyes magánkórházakban a császármetszések aránya akár az ötven százalékot is eléri. Összességében a császármetszések 15 százalékára sürgősségi beavatkozás, tíz százalékára pedig az anya saját döntése miatt kerül sor, sokszor pedig az orvosok ajánlják ezt a kismamának, mert így jobban tudják időzíteni a szülést, és a szülések közben fellépő esetleges kockázatokat is elkerülhetik, az előzetes császármetszések pedig sok orvost arra késztetnek, hogy a további szülések során is császármetszést végezzenek.

Az új ajánlások alapján azonban mindenki számára a természetes szülés az igazán biztonságos, függetlenül attól, hogy korábban milyen módon hozta világra gyermekét, ennek során ugyanis jóval kevesebb komplikáció fordulhat elő. A mérések alapján császármetszés után nagyjából 75 százalék az esély a sikeres hüvelyi szülésre, ami ugyanannyi, mint az első alkalommal szülő nők esetében, ha pedig korábban már szült valaki hüvelyi úton, akkor ez az arány 85-90 százalékra emelkedik. Ami a legmeglepőbb, hogy még kettő vagy több császármetszés után is 71 százalékos eséllyel szülhet valaki természetes módon.

A kutatást vezető Janesh Gupta, a Birmingham Egyetem munkatársa úgy véli, erről minden kismamát tájékoztatni kellene, és ha csak orvosilag nem indokolt, mindenkit a természetes, hüvelyi szülésre kellene buzdítani.

A hüvelyi szülés során a legnagyobb kockázat az, ha váratlanul mégis sürgősségi császármetszést kell végrehajtani, ilyenkor ugyanis előfordulhat erős vérzés vagy fertőzés. Ennek a kockázata sürgősségi császármetszés esetén 14,1 százalék szemben a hüvelyi szülésre jellemző 2,4, illetve a tervezett császármetszésre jellemző 3,6 százalékkal.

Alan Cameron professzor, a Szülészek és Nőgyógyászok Királyi Kollégiumának elnökhelyettese úgy véli, minden  nőnek tisztában kell lennie azzal, hogy egy korábbi császármetszést követően mind az újabb császármetszés, mind a hüvelyi szülés alapvetően biztonságos, és amikor döntésre kerül sor, mindig az adott körülményeket kell figyelembe venni.

Babanet/Medipress , 2015. október 06.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2016 02 16. 12:54
Ez a "harangozás" szöveg ez igen deprimáló, és nagy marhaság is.
Én hármat szültem. Az első kettőt simán hüvelyi úton, gyorsan és könnyen. A harmadikat sürgősségi császárral. Nálam sem volt komplikáció, hamar gyógyultam, mindhármat sokáig szoptattam. Így, hogy van összehasonlítási alapom bátran kijelenthetem, hogy ha még egyszer szülnék, újra hüvelyi úton szeretnék!

→ válasz erre
X
EZT MÁR OLVASTAD?