Nem kényelmi választás a császár

Számos vizsgálat foglalkozott már azzal, hogy mi az oka annak, hogy az 1980-as évek óta megduplázódott az elvégzett császármetszések száma. Sok tudós kitart amellett, hogy a nők többsége elsősorban kényelmi szempontokból fizet az orvosának azért, hogy műtéti úton hozhassa világra a gyermekét.

A British Medical Journalban megjelent tanulmány több mint 620 000 gyermekszülés körülményeit vizsgálta felül Angliában. Ezek közül 147 726 esetben történt császármetszés. Elsősorban ezekre voltak kíváncsiak a tudósok: az okra, ami miatt az orvosok a műtéti beavatkozás mellett döntöttek.

Kiderült, hogy a feltételezésekkel ellentétben a legtöbb esetben nem előre megtervezett császármetszésről volt szó, hanem egészségügyi komplikációk indokolták a beavatkozást – írja az Orientpress. Az adatok szerint tízből kilenc esetben a baba farfekvéses volt, és azoknak a nőknek a 71 százalékánál is inkább elvégezték az operációt, akiknek korábban már császárral született gyermekük.

A kutatók hozzátették: a mítoszt az a tény sem támasztja alá, hogy a császármetszés a hiedelmekkel ellentétben továbbra sem számít rutinműtétnek. Bár az elmúlt 20 évben a technika sokat fejlődött, még mindig sok komplikáció léphet fel a beavatkozás során.

2010. október 11.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó