10 hazugság, amit a kismamák hallanak

Közhírré teszed, hogy babát vársz, és már be is indulnak a családtagok, a barátok és a vadidegenek is. Ellátnak kérve-kéretlenül mindenféle infóval, meg persze a saját személyes tapasztalataikkal. Persze a fikciót a valóságtól már a te dolgod lesz elválasztani, ami lássuk be, sok esetben igen nehéz.

Hogy segítsünk ebben, most leleplezzük a leggyakrabban előforduló olyan hazugságokat, amivel egy kismama találkozhat!

Majd alszol, amikor a baba is! Aha. Alhatnál. Ha tudnál. Meg, ha a gyerek aludna. Meg, ha nem lenne mosogatnivaló, mosnivaló, főznivaló, porszívóznivaló, bevásárolnivaló, megnéznivaló és olvasnivaló. És ha a gyerek nem csak és kizárólag séta közben lenne hajlandó aludni a babakocsiban.

Az alvásnak annyi! Azért ez nem igaz, ha így lenne, vagy meghalnál rövid úton, vagy minden családban egyetlen gyereket nevelne egy egyedülálló, tébolyodott anya. Alváshiány, az lesz, nem is kevés, és tény, hogy ezt sem könnyű túlélni. De egyszer csak minden gyerek elkezd éjszaka aludni.

Csak úgy le fognak olvadni a kilók! Ó, jó is lenne. És állítólag vannak olyan anyukák, akikre méltán irigyek lehetünk, mert náluk tényleg csak úgy. De a legtöbb mama esetében a terhesség során felszedett plusz kilók csak kemény munkával tűnnek el. Diétázni tilos! De mozogni szabad.

Hüvelytorna, aztán minden olyan lesz, mint régen! Készülj fel rá, hogy a szülés után, ha a szexuális élmények terén nem is lesz negatív változás – hány orvos is poénkodik azzal, hogy anyuka most szűkebb, mint szűz korában? -, némi elcseppenő vizeletre számíthatsz. Mondjuk, ugrálás vagy tüsszentés közben.

A kakaóvaj csodákat művel a bőrrel! Akár francia pirítóssal is kenheted magad, semmi sem garantálja, hogy a várandósság nem hagy nyomot a bőrödön. De tudjátok mit? Minden ilyen zebracsík csak annak a jele, hogy odabent kineveltél egy új életet!

Most már kettő helyett eszel! Ha így teszel, biztosan megbánod később. Lehet, hogy nem ma vagy holnap, de idővel biztosan. Szóval tedd le azt a sütikét, amit azzal a lelkimonológgal vettél a kezedbe, hogy de hát terhes is csak egyszer – kétszer, na jó, háromszor – lehet az ember élete során, és ha nagyon nem bírsz magaddal, inkább falj be egy negyed kiló epret. Cukor és tejszínhab nélkül.

Szoptatni mindenki tud! Könnyedén. Csak akkor érteném, hogy miből élnek a tápszergyárak. Nem, a szoptatás nem velünk született tudomány, tanulnod kell neked és a babádnak is. Szerezz róla minél több tudást a terhesség során, legyen pár telefonszámod arra az esetre, ha pánik van, és persze naponta legalább 4-5 órát trenírozd az idegeidet. Lesznek buktatók, csaták, harcok, frusztráció, zavarodottság, csalódottság, és pánik is.

A szoptatás nem fáj! Hát izé. Úgy fél év elteltével, meg mikor még nincs foga a gyereknek, tényleg teljesen fájdalommentes. Az elején viszont vagy a kirepedt mellbimbók vagy a tejleadó reflexek okozhatnak kellemetlen meglepetést, később meg a gyerek maga, amikor esetleg rá(d)harap.

Erre soha többet nem lesz alkalmad! Mire is? Például táncolni a csajokkal vagy a zárt fürdőszoba ajtó mögött fürdeni egy jót? A gyerek jó apropót kínálhat arra, hogy tényleg ne legyen ilyenekben többet részed, de valójában rajtad múlik. Az tuti, hogy a gyerek sosem fogja elvárni tőled, hogy mondj le mindenről miatta, ami örömet okozott eddig az életedben.

Jobb lesz! Inkább más lesz. Mások lesznek a felmerülő problémák, a megoldandó feladatok, más lesz a gyerek, és más leszel te is. Kevésbé aggódó, rutinosabb, felkészültebb, türelmesebb hozzá és magadhoz is. De mindig másképp lesz nem könnyű.

Ti találkoztatok még hasonló valótlan állítással?

Szilágyi Diána , 2014. március 26.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó