#baba#anya

10 kérdés és válasz a terhesség alatti szexről

A kétcsíkos teszt után sok minden megfordul az ember fejében. Kinek előbb, kinek később valószínűleg ez is eszébe jut: mi lesz most a szexszel? Mert hát szeretkezés nélkül lehet ugyan élni kilenc hónapig, de ha nem muszáj, akkor miért tennénk? És ez még csak a kezdet: sok más kérdés-kétség merülhet még fel a terhesség alatti szexszel kapcsolatban, ezekből válaszolunk most meg tizet.

 • Úristen, nimfomán lettem! Nos igen, a legtöbb kismama a terhesség második trimeszterében, amikor már nem kínozzák rosszullétek és a hormonháztartás is valamelyest stabilabb, azt veszi észre magán, hogy őrült módon kívánja a szexet. Ez teljesen normális, és amennyiben minden rendben van – erről majd később -, önmegtartóztatásra sincs szükség. Ja, és tessék megköszönni a hormonoknak.

 • Úristen, egyáltalán nem kívánom a szexet! Főleg az első harmadban jellemző – kinek van szüksége még erre némi hányinger, émelygés, feszülés, fáradtság és fejfájás mellé -, de a harmadik harmadban is előfordulhat, amikor már kezd elnehezülni a kismama. De az is teljesen normális, ha a terhesség folyamán végig ez a helyzet, ilyen esetben az intim együttlét egyéb formái jelenthetik a megoldást: sok ölelés, simogatás, összebújás, puszi és csók.
   
 • Mi folyik a mellemből? Azt javaslom, semmin ne lepődj meg – úgy általában a terhesség során. Azon se, ha szex közben – hála ismételten a hormonoknak – némi tej folyna a melledből.
   
 • És mi van az orgazmussal? Azzal kapcsolatban csupa jó hírünk van: hála az égnek, a terhesség során az alhas vérellátása sokkal jobb, mint általában, plusz még a hormonok is hozzácsapnak egy kicsit ahhoz, hogy olyan orgazmusaid legyenek kismamaként, mint eddig még soha. És igen, érezhetsz összehúzódásokat orgazmus közben, de ez még nem jelenti azt, hogy beindult a szülés.
   
 • De ezt így hogy ekkora hassal? Szabad kreatívkodni, a hasad legyen bármekkora, bizonyos pozíciókban biztosan nem zavar majd senkit – és a találékonyság úgy általában is jót tesz a szexuális életnek.
   
 • Na, de a gyerek előtt? Akkor tisztázzuk: a gyerek nem lát át a zárt méhszájon. A szeretkezés alapesetben nem árt a babának, ugyanígy alapesetben az orgazmustól nem indul be a szülés – sőt, egyes kutatások szerint az orgazmus kellemesen elringatja a babát is. És mielőtt bárki ettől tartana: nem, a gyerek még laza erkölcsű sem lesz attól, ha a szülei ilyesmire adják a fejüket.
   
 • Mikor kell kerülni a szexet a terhesség során? Van pár olyan helyzet, amikor tilos a szex: például beültetés után, ha lombikprogramban vesz részt a pár, ha veszélyeztetett terhességről van szó, ha fenyegető koraszülés tünetei állnak fenn. Szintén kerülendő a testiség, ha a méhszáj túl korán elkezd kinyílni, ha vérzés lépett fel a terhesség során, vagy ha a placenta a méhszájhoz közel vagy azon tapadt meg. Akkor is érdemes önmegtartóztatni, ha a kismama vagy partnere bármilyen nemi vagy húgyúti fertőzésben szenved.
Szexről és terhességről a rendelőben

Szeretnél még többet tudni, vagy olyan kérdésed van, amire itt nem kaptál választ? Kattints a Babanet Rendelőjére, és nézd meg szakértőnk tanácsait, hátha segítenek!

 • Mi van az orális és az anális örömökkel? Az orális szex esetében csak annyi mondhatunk, hogy ha jól esik, csak nyugodtan! Az anális szexszel kapcsolatban, nos, megoszlanak a vélemények. Egyes szakemberek a fertőzésveszély miatt nem ajánlják, mások szerint viszont művelhető, amennyiben már a terhesség előtt is volt ebben tapasztalat és nem okoz fájdalmat.
   
 • Használhatunk szexuális játékszereket? Persze, csak ügyeljünk a tisztaságukra – és itt is fontos, hogy ne okozzanak fájdalmat a kismamának.
   
 • Mi a helyzet a túlhordással? Ebben az esetben kifejezetten javasolt a nemi élet! Egyfelől azért, mert ilyenkor az egyébként már érlelődő méhszájat az összehúzódások még tovább nyithatják, másfelől pedig azért, mert az ondóban olyan anyagok is találhatók, melyek segíthetnek a szülés beindításában.

Nektek milyen kétségeitek, kérdéseitek voltak/vannak a terhesség alatti szexszel kapcsolatban?

Szilágyi Diána, 2014. február 19.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?