#baba#anya

15 döbbenetes tény a terhességről!

Azt gondolhatnánk, hogy már sokat tudunk a terhességről, hiszen manapság olyan könnyen és gyorsan elérhető mindenféle információ - többek között erről is. De most bemutatunk néhány olyan tudományos tényt, amiktől eldobod az agyad!

Előre szólok, hogy némelyik nem egyszerűen meglepő lesz, hanem kifejezetten bizarr. Szóval, csak azok olvassanak tovább, akiknek majd kifúrja az oldalát a kíváncsiság és nem botránkoznak meg semmin sem!

1. A nyulak, kutyák, disznók, bálnák és az emberek is mind nagyjából egyforma méretű - 0,02 mm -peteként kezdik meg pályafutásukat! Az emberi testben ráadásul a petesejt az egyetlen, ami szabad szemmel is látható méretű.

2. Minden 2000 babából egy foggal születik! Régebben ezt a sámánság jelének vették őseink.

3. A babák már az anyaméhben is sírnak! A 4D ultrahangos felvételeken világosan látszik, hogy mozognak a magzatok, de a tudósok a légzőmozgások mintázatainak változásából arra is rájöttek, hogy a kicsik sírnak is odabent. No nem azért, mert bajuk lenne, csak gyakorolnak.

4. Az anyaméh a terhesség során eredeti méretének több mint 500-szorosára tágul! A méh mellett a kismamák lába és szíve is nagyobb lesz.

5. Amikor egy kismama már a terhessége vége felé jár, a méhlepénye naponta annyi ösztrogén hormont termel, mint egy nem várandós nő szervezete 3 év alatt! És még mondja csak valaki, hogy bírj már a hormonjaiddal!

6. A leghosszabb ismert emberi terhesség 1 év 10 napig tartott! Tudjuk, hogy ez nem jó hír azoknak, akik már túl vannak a kiírt időponton, de azért szeretnénk mindenkit megnyugtatni, a nagy átlag nem húzza 280 napnál tovább. A Los angelesi Beluah Hunter volt csak ennyire peches!

7. A mellbimbó stimulálása az egyetlen tudományosan bizonyított módszer a vajúdás beindítására! Vagyis az utolsó hetekben a mellbimbó csavargatása-dörzsölése kiválthatja az összehúzódásokért felelős oxitocin hormon termelését.

8. A második trimesztertől kezdve a babák belepisilnek a magzatvízbe! Aztán megisszák. Amit aztán kipisilnek, hogy újra megihassák. Kissé túlzás, de vehetjük úgy, hogy a magzatvíz nagy része steril vizelet.

9. A magzat bélrendszerében úgy a terhesség 21. hetétől kezd termelődni az első széklete, a mekónium! De egészen a születéséig nem hagyja el a szervezetét.

10. A lányok úgy születnek, hogy petefészkeikben már ott van az összes pete, ami életük során be fog érni! Sőt, annál jóval több is, a nők petéik nagy részét sosem használják fel. A kisfiúk ezzel szemben egészen a kamaszkorig nem rendelkeznek spermiummal.

11. Igaz a régi babona: ha sokat ég a gyomra a kismamának, a baba nagy hajjal születik! Legalábbis a tudósok erre következtettek abból, hogy a savas refluxban szenvedő kismamák nyelőcsöve a magasabb ösztrogén és progeszteron hormonszinttől lazul el annyira, hogy kialakuljon a gyomorégés. És ugyanez a két hormon stimulálja a magzatnál a haj növekedését is.

12. A baba ujjlenyomatai már a terhesség első három hónapjában kialakulnak! És maradnak velünk életünk végéig.

13. A kismamáknál és a nemrég szült anyukáknál már attól is beindulhat az anyatej termelődése és leadása, ha kisbabasírást hallanak! És nem is kell, hogy a saját babájuk legyen - hiába, a természet bölcs.

14. A babák megízlelhetik az anyaméhben azoknak az ételeknek az ízét, amit a mamájuk evett! Ez főleg az erősebb ízű ételekre igaz: például a fokhagyma aromája képes elérni a méhlepényen keresztül a magzatvizet, amin keresztül ivás közben a baba is érezheti az ízét. Sőt, kutatók azt is kimutatták, hogy ha a kismama terhessége során rengeteg répalevet fogyasztott, a megszületett baba is örömmel fogadja el a sárgarépalevet.

15. Az orgazmus összehúzódásokat okozhat! Normál esetben nem valódiakat, csak az úgynevezett Braxton-Hicks összehúzódásokat, vagyis jóslófájásokat. De ami még döbbenetesebb: egyes nők a vajúdás során egymást követő valódi összehúzódásoknak köszönhetően orgazmust élnek át!

Te hány tényről tudtál a fentiek közül?

Szilágyi Diána, 2014. október 16.

 
 
 

Babanet hozzászólások  
(2 hozzászólás) 

2014 10 17. 11:40
A legtöbbről! Ami a hármast illeti, szkeptikus vagyok: tudtommal az anyaméhben a tüdő nem működik, csak fenntartó keringése van, az első légvételkor , nagy nyomásváltozáskor kezd működni, akkor záródik a szív 4 kamrája, stb. Akkor milyen légzőmozgásokról van szó?
A másik a 11., lehet ilyen összefüggés, nagy elemszámú mintán, nem vizsgáltam, de a saját tapasztalatom 2db egyes és 2db ikerterhesség alapján: Legjobban a gyomrom a második fiamnál égett, aki olyan tök kopaszon született, kb 2 évesen nőtt haja :-D. A hormonok hatását inkább a hányinger-hormonszint összefüggésben támasztanám alá, az első két terhességben nem voltam hányós, iker terhesen meg nagyon, az orvosok szerint a magasabb hormonszintek miatt. :-)
→ válasz erre
2015 08 01. 11:05
A szívnek 2 pitvara és 2 kamrája van. Születéskor az első légvétellel a pitvarok közötti lyuk az un. foramen ovale záródik. Előfordulhat, hogy mégsem, vagy csak később, vagy csak műtéti úton :D
→ válasz erre
X
EZT MÁR OLVASTAD?