A dohányosok gyermekei impulzívabbak

A dohányos szülők és kamaszkorú gyermekeik között úgy tűnik, több a hasonlóság, mint gondoltuk: egy kutatás szerint ezek a gyerekek az átlagnál impulzívabbá válhatnak, és emiatt hajlamosabbak rászokni a dohányzásra.

A tudósok a dohányzás és az impulzivitás, pontosabban a késleltetés képessége közötti kapcsolatot vizsgálták. A késleltetés képessége az, amikor valaki képes egy azonnali, kisebb jutalom helyett egy későbbi, nagyobb érték mellett dönteni. Ez a képesség – pontosabban annak hiánya - fontos szerepet játszik a dohányosok viselkedésben is.

A vizsgálat eredményei szerint a dohányos anyák jóval nagyobb arányban választják az azonnali jutalmat, mint a nem dohányzó anyukák. Ez a viselkedésforma pedig gyermekeik esetében is megjelenik.

„Az eredmények ismeretében hatékonyabbá tehetjük a serdülőkori dohányzást megelőző kampányokat azzal, hogy sokkal inkább a dohányzás rövidtávú káros hatásait hangsúlyozzuk, és nem a hosszú távú kockázatokra hívjuk fel a figyelmet” – állítja Brady Reynolds, a Nationwide Children’s Hospital kutatási részlege által publikált tanulmány egyik szerzője. – „Ez különösen fontos stratégia lehet azoknak a kamaszoknak az esetében, akiknél magas a nikotinfüggőség kialakulásának kockázata”.

A kutatás arra nem tért ki, hogy késleltetés képességében megfigyelhető különbségek genetikai, környezeti tényezőkre, vagy a terhesség alatti dohányzásra vezethetők-e vissza. Mindamellett az eredmények szerint kimutatható az a tendencia, amely már azelőtt hajlamosabbá teszi a gyerekeket a dohányzásra való rászokásra, mielőtt még valójában rágyújtanának.

A vizsgálat 60 résztvevővel készült, ahol az anyák fele saját bevallása szerint dohányos volt, míg másik fele soha nem gyújtott rá. A 12-13 éves gyerekek egyike sem dohányzott az adatok felvételének idején.

„Az eredmények jelentősége abban rejlik, hogy rámutat arra a jelenségre, miszerint a legtöbb dohányzó kamasz és az ebből a szempontból veszélyeztetett gyermek hajlamos a rövidtávú következményekre koncentrálni egy döntés meghozatala során. Ezért a hosszú távú következményekre koncentráló dohányzás-megelőző programok épp azoknál a gyerekeknél lesznek kevésbé hatékonyak, akiknél a legnagyobb a dohányzás kockázata. Egyúttal a leszokni vágyó kamaszok esetében is kevésbé hatékonyabbak lesznek a hasonlóan fókuszált leszoktató programok is.”

 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó