A terhesség alatti vérzésről

Minden várandós nő rémálma, hogy elveszítheti a magzatát. Állandóan figyeljük testünk állapotát, reakcióit, vajon nem küld-e nekünk valami vészjelzést? Az egyik ilyen rettegett jel a vérzés.

Szögezzük le mindenekelőtt, hogy nem minden vérzés jelent okvetlenül nagy bajt, de minden esetben forduljunk orvoshoz! Akkor is, ha kis mennyiségű, barnás, pecsételő jellegű.

Már maga a beágyazódás is járhat kisebb vérzéssel a megtermékenyülés utáni 10-14. napon, a neve is ez: beágyazódási vérzés.  Rövid ideig tartó, enyhe vérzést okozhat, ahogy a pete beágyazódik a méhbe.

Az első 12 hétben fellépő bőséges, piros vérrel járó vérzések oka elsősorban a korai vetélés. Az első trimeszterben sajnos a várandósságok 15-20 %-a végződik ily módon. Gyakran nem is tudja még a nő, hogy megtermékenyült petesejt került a méhébe, csak azt veszi észre, hogy a várható menstruáció körüli időben, vagy valamivel azután erősebb, fájdalmasabb, esetleg darabosabb a menstruációja.

Ekkor spontán abortuszról (missed ab) beszélünk. Ilyenkor is forduljunk orvoshoz, attól függetlenül, hogy még nagyon korai szakaszában vesztettük el az embriót, mert lehetséges, hogy műszeres befejezésre van szükség, ha nem ürült ki teljesen a szervezetünkből.

Sok kismama tapasztalja meg a menstruáció várható idejében, azaz terhessége 8-12. hetében, hogy néhány csepp vér távozik a hüvelyéből. Ez általában teljesen ártalmatlan, de ha alhasi görcsökkel, fájdalommal jár, azonnal menjünk orvoshoz. Ilyenkor ultrahangos vizsgálattal gyorsan megnézik a magzatot, hogy a helyén van-e, pulzál-e a szíve, a petezsák megfelelő méretű és alakú-e – egyszóval hogy minden rendben van-e odabent.

Fertőzés, méhszájseb, a méhnyak gyulladása, manuális hüvelyi vizsgálat, szexuális aktus is okozhat vérzéseket, az ok megállapítása szintén az orvos feladata.

A várandósság második és harmadik harmadában, amikor elmúlik a 12. hét réme, a vérzések egyik oka a méhlepény tapadási rendellenessége lehet, amikor a lepény a méhszájhoz közel tapad, ilyenkor a vérzés a lepény szélső részéről származhat.  A lepény leválását megakadályozandó ilyen esetekben az orvosok ágynyugalmat írnak elő, mindennemű fizikai megerőltetés kerülését, és folyamatos kontrollt. Ha a méhlepény a várandóság végén még mindig takarja a méhszájat, a spontán hüvelyi szülés lehetetlenné válik, és programozott császármetszésre kerül sor.

A várandósság végén, a 37-38. hét körül megindulhat a nyákdugó távozása, ez a ragacsos, zselés állagú nyák keveredhet némi vérrel, jó, ha ezt is megvitatjuk az orvosunkkal. És természetesen a szülés során is számíthatunk kevesebb-több vérre, vérzésre.

Nágel Zsuzsi , 2013. január 10.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(7 hozzászólás) 

2013 01 15. 23:55
A spontán vetélésemet "abortus incompletus"-nak nevezték, nem elhalt magzat okozta. Gondolom azért lett inkomplett, mert hanyatt-homlok rongyoltam be a kórházba, amikor elkezdődött, és még javában tartott, amikor beértem.
→ válasz erre
2014 10 13. 14:28
Nekem a 8 heten volt nagyon sok ,aztan azota 2szer de a mehlepeny rendben van ,....szoval nem tudom ,22 hetes kismama vagyok :)
→ válasz erre
2016 12 17. 22:50
Vettünk egy terhességi tesztet,két csíkot mutatott,azt meg kell hagyni hogy a másodikat már halványan mutatta ki.
Rá 1-2 napra jött tőlem egy rózsaszín vérzés ami 2 napig tartott,azt el kell mondjam hogy fele anyi nem jött mint a menzeszkor szokott,és nem is volt darabos,utánna pedig egy barna folyás jött tőlem.Ezt mire véljük?
→ válasz erre
Összes hozzászólás (7) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó