A terhesség és a fogak

A régi mondás szerint: egy gyerek, egy fog. A magyarázatok úgy szóltak erre, hogy a gyerek fejlődéséhez, majd szoptatásához a fogból veszi a szükséges anyagokat az anya szervezete. Azt ma már tudjuk, hogy ez nem feltétlen igaz. Megfelelő táplálkozással és szájhigiéniával megelőzhető a fogak károsodása, elvesztése, nemcsak a terhesség, de a szoptatás alatt is.

Bár a legtöbb kismama tudatában van annak, hogy a megfelelő szájhigiénia fontos a saját és a baba egészsége szempontjából is – gondoljunk csak arra, hogy a fogínygyulladás akár koraszülést is okozhat -, számos félreértés és hamis információ miatt sokan mégis elkerülik a fogorvost várandósságuk alatt. Pedig ilyenkor is biztonságos és hatékony a kezelés.

A terhesség időszakában a nők orális egészsége számos jelentős változáson megy keresztül. Az Academy of General Dentistry (AGD) szerint a kismamák egyaránt tapasztalhatnak ínygyulladást, terhességi daganatokat, és közepestől súlyosig fajuló íny-megnagyobbodást – sorolta Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa.

Klinikailag a terhességi ínygyulladás nem különbözik a többitől. A páciensek pirosságot, gyulladást tapasztalhatnak az ínyükön, előfordulhat vérzés és a fogak mozgása is. A felmérések szerint a kismamák 30-100 százaléka tapasztalhatja e tüneteket - változó intenzitással.

A vérzés és az íny gyulladása a várandósság minden szakaszában megfigyelhető, de jellemzően mégis a harmadiktól a hatodik hónapig alakul ki. Ilyenkor még fokozottabb figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára. A gondos szájápolás - amelynek a fogmosásos kívül a fogselymezés és szükség esetén a szájvízhasználat is része -, és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés enyhíthet a kellemetlen problémán.

A terhességi daganatok megjelenéséről a kismamák közel tíz százaléka számol be. Ezek a kis daganatok - amelyek nem rákos jellegűek - a szájban növekednek, és jellemzően a baba megszületése után maguktól eltűnnek.

Többnyire fájdalmas, piros vagy bordó kinövésekről van szó, amelyek spontán vérezhetnek is. Ha ezek a tumorok valóban fájdalmat okoznak, komolyan véreznek vagy zavarnak az evésben, akkor szóba jöhet a sebészeti eltávolításuk is – de erről a szakorvossal érdemes konzultálni.

Az íny-megnagyobbodása, amely gyakorlatilag az ínyterület megnövekedését jelenti, sokkal ritkább jelenség, mint az ínygyulladás vagy a terhességi daganatok. Igen ritka, ám kellemetlen: súlyos esetben az íny akár a fogakat is befedheti.

Mind erről a jelenségről, mind a terhességi ínygyulladásról azt gondolják a szakemberek, hogy egy túlzott válaszreakció eredményei, amelyet speciálisan ebben az érzékeny időszakban a szervezet a baktériumokra produkál.

Ha nem megfelelő a szájápolás, az említett problémák nemcsak nem javulnak majd, de tovább romolhatnak. Vagyis a terhesség során mindenképpen jelentkezni kell a fogorvosnál, ha problémát észlelünk, a szokásos félévenkénti ellenőrzéseken kívül is.

Az is igaz, hogy a nem sürgős és nagyobb fájdalommal járó beavatkozásokat inkább a terhesség után szokták elvégezni az orvosok. Ám az félreértés, hogy nem készülhet röntgen a kismamáknál, ugyanis ha szükséges, nyugodtan sor kerülhet erre, bár elsősorban az első trimeszter után.

Ugyanígy helyi érzéstelenítő injekció is adható a kezelések előtt – ezek hatóanyagai ugyanis nem jutnak át a méhlepényen a babához. A kényelem, a hányinger elkerülése miatt tanácsosabb a 4. és a hatodik-hetedik hónap közé tenni a kezeléseket.

2010. december 13.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?