Alszanak, amíg még megtehetik Fotósorozat várandós kismamákról-kispapákról, alvás közben

Néhány évvel ezelőtt az orosz fotós, Jana Romanova élete fordulatot vett: hirtelen úgy nézett ki, minden barátja szülői örömök elé fog nézni. Minden beszélgetés a gyerekek körül kezdett forogni: mi mindent kell venni, milyen hétköznapi nehézségekkel szembesülnek a párok. „Kihívás volt hozzászokni ehhez - mondta a fotós. - Általában megpróbálom a problémáimat a fotózáson keresztül megoldani, úgyhogy kitaláltam egy különleges projektet.” 

Jana elindított egy fotósorozatot „Várakozás” címmel, aminek során lefényképezte még alvó barátait, korán reggel, a saját hálószobájukban. Ez egy olyan időszak – írja Jana - amikor az emberek nem törődnek azzal, hogyan néznek ki, vagy hogyan viszonyulnak egymáshoz. Nem akarta, hogy a párok szándékosan pózoljanak, így ki kellett találnia, hogy tudja megoldani, hogy akkor fotózzon, amikor még alszanak. Általában reggel 5-6 körül készültek a felvételek.

Egy idő után Jana szerette volna kiszélesíteni a projekt spektrumát, így elkezdte több párral felvenni a kapcsolatot. E-mailek százait írta meg várandós kismamáknak, hogy megkérdezze tőlük, volna-e kedvük részt venni a projektben. Két évébe telt találni 40 szülőpárt – minden várandóssági hétre egyet.

Ezen a ponton jött rá, hogy majdnem az összes résztvevő 20 és 30 közötti pár, ami új jelentést adott a projektnek: ezek az emberek már abba a generációba tartoznak, akiknek a gyerekei már csak történelemkönyvekből fognak hallani a Szovjetunióról, hiszen már a szülők sem ebben az időszakban nőttek fel.

Így hirtelen az egész projekt nem csak arról szólt már, hogy az emberek különböző pózokban alszanak, hanem portré lett egy a modern Oroszországban élő, nagy városokban lakó fiatal generációról.

Azon túl, hogy minden fotó madártávlatból készült, sok különbözőség mutatkozik. „A furcsa az volt, hogy arra számítottam, hogy sok esetben találkozom majd ugyanazzal az alvási pózzal, de végül egyáltalán nem voltak ugyanolyan helyzetek és ezt elképesztőnek találtam. Egyébként nem volt két egyforma ágytakaró sem, ami szintén lehetetlennek tűnt”.

Nektek hogy tetszenek Jana Romanova fotói?  

Fotók: Jana Romanova. Az eredeti cikket és a képeket megtekintheted ide kattintva

Mátyás Lara , 2013. szeptember 24.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(5 hozzászólás) 

2013 09 25. 10:44
dia
@picuralmos: Csak két képen fekszik a kismama a hátán, a többin az oldalán. De én pl. simán aludtam háton fekve.:) (Sőt, mákom volt, simán aludtam!)
→ válasz erre
2013 09 25. 10:52
Azért ők valószínűleg nem kimondottan felső-középosztálybeli párok :) Biztos pici a lakás is, pici az ágy is.
→ válasz erre
2013 09 25. 21:22
Dia, aludni én is tudtam, az utolsó hetet leszámítva, de hanyatt fekve az ájulás kerülgetett, így pl. elég "vicces" volt a vége felé az a néhány ultrahang... :)
→ válasz erre
Összes hozzászólás (5) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?