Azok a fránya csíkok

Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy nem csak az én bőröm nyúlt meg itt-ott annyira a terhesség alatt, hogy annak látható nyoma is lett. Pedig még szerencsésnek mondhatom magam, mert csak néhány striát tudok megcsodálni habtestemen, azok viszont alaposan elütnek a bőröm színétől. Igaz, az elmúlt évek alatt a rútvörösből nemes ezüstté halványodtak. Azért engem zavarnak a zebracsíkjaim, épp ezért érdekelt, vajon mit lehetne tenni ellenük.

Számtalan cikket olvastam végig a neten, számtalan terméket találtam, amelyeket csodaszernek titulálva kínálnak a gyártók, ám sajnálatos módon azzal is szembesülnöm kellett, hogy az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szövetsége szerint nincs esély a csíkok kialakulásának megelőzésére, ahogy eltüntetésükre sem.

Még egy kutatást is végeztek, amely során gotu kola-kivonatot, alfa tokoferolt és kollagén-elasztin enzimeket tartalmazó krémmel kezelték az egyik csoportot. A kísérleti csoportban csak 34%-nál jelentek meg a terhességi csíkok, míg a kontrollcsoportban ez az arány 56% volt.

Az is kiderült, hogy a genetikai örökség és az etnikai hovatartozás is befolyással bír a striák megjelenésére: a terhességi csíkokkal küszködők 48%-a egy másik kísérletben úgy nyilatkozott, hogy az édesanyjánál is megjelentek a csíkok. A színes bőrű nőknek csak 20%-a volt az, akinél nem alakultak ki a striák.

A szakemberek szerint azért a terhesség alatt, majd még jó ideig utána is érdemes kenegetni a hasat, a combot, a mellet, hiszen egyrészt ezzel értékes tápanyagokat juttatunk a bőrbe, másrészt a masszírozással fokozzuk az említett testrészek vérkeringését is. És ezek, még ha hajlamosak is vagyunk a striákra, valamelyest azért számítanak megjelenésük megelőzésében.

Szilágyi Diána , 2008. október 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?