Down-kór szűrés – van hatékony megoldás

A korszerű várandós gondozás ma már lehetővé teszi, hogy a gyermek születését megelőzően számos betegség, például a Down-kór is kiszűrhetővé váljon. A 21. kromoszóma többletére visszavezethető rendellenesség jellemző küllemmel járó értelmi fogyatékosságot okoz, valamint húsz beteg gyermekből nyolcnál szívproblémák, kettőnél pedig másfajta testi rendellenességek is jelentkezhetnek. 

Bár a Down-kór előfordulási esélye a várandós életkorával növekszik, mégis a fiatal édesanyák azok, akik a beteg gyermekek 75 százalékát világra hozzák, hisz tíz kismamából hét 35 év alatti, akik alacsonyabb életkoruk miatt kevésbé gondolnak a Down-kór szűrés fontosságára.

Pedig a Down-kór szűrés révén egy egyszerű vérvétellel a kismamától és egy alapos ultrahangvizsgálat elvégzésével, hatékonyan szűrhetőek ki a Down-kórral sújtott terhességek. A Down-kór szűrés már a várandósság 11. hetétől végezhető, és az anyai vérben mért fehérjék, hormonok mellett az alapos, szakszerű ultrahangvizsgálattal értékelhető fontos jelek (nyaki redő, orrcsont, áramlás) számbavételével 90% feletti hatékonyságú.

A Magzati Diagnosztikai Központ elsőként vezette be a kockázat meghatározáson alapuló, komplex Down-kór szűrést Magyarországon, és mára minden 5. várandós számára végzi e fontos vizsgálatot. Ebben az intézetben az ország legkorszerűbb és legmodernebb készülékeivel dolgoznak a kiváló specialisták, akik a legmagasabb szintű nemzetközi képzéseken vesznek részt és a szakterület legmagasabb akkreditációival rendelkeznek. Az intézet tevékenysége révén a Down-kór terhesség alatti felismerésének aránya,hazánkban a fejlett egészségkultúrájú országokéhoz hasonlót ért el az elmúlt években.

A különböző fejlődési rendellenességek kiszűrésére irányuló általános ultrahangvizsgálatok (pl. 11-13. heti, 18-20. heti) mellett, a Down-kórszűrés is fontos eleme a várandós gondozásnak – ez a vizsgálat minden kismama számára ajánlott. 

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?