Folyamatosan növekszik a koraszülések száma

Dániában sosem látott arányban, 51 százalékkal emelkedett a koraszülések száma - a baj általában az első gyerekeknél üt be.

Az utóbbi egy évtizedben a fejlett országokban nőtt a koraszülések száma - az orvosi felmérések szerint Európában 1995-től 2005-ig 22 százalékkal emelkedett ez az arány. A dánok azonban minden rekordot megdöntöttek ebben az egyáltalán nem örömteli versenyben: az északi országban 51 százalékosra tehető ez a növekedés. A legtöbb koraszülött ráadásul első gyermek és természetes módon fogant, a mesterséges megtermékenyítésnél ugyanis az orvosok jobban kezelik a terhes kismamákat, mint az egészségesnek tartott anyák esetében.

A szakértők szerint az aggasztó eredménynek több oka is van: egyfelől a nőgyógyászoknak azokat is alaposabb megfigyelés alatt kellene tartaniuk, akiknél látszólag minden rendben van, másrészt viszont az anyáknak kellene az életmódjukon változtatni. A terhes asszonyoknak nemcsak az étkezésre kellene figyelni, hanem a pihenésre is: az orvosok állítják, hogy a baj gyakran annak köszönhető, hogy az anyuka nem képes a munkahelyi stressztől és a családi elvárásoktól megszabadulni akkor sem, amikor hasában hordozza a kisbabát. A koraszülésekkel Magyarország sem áll jól: nálunk 9 százalékra tehető azok száma, akik idő előtt jönnek világra - írja a Weborvos.

Forrás: Spicy Press - Weborvos

 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó