Ha kínoz a hányás, okos lesz a gyerek!

Azoknak az anyáknak, akiket a reggeli rosszullét kínoz a terhesség alatt, nagyobb eséllyel születik kiemelkedő intelligenciával rendelkező gyermekük – derült ki egy kutatásból.

A kismamák négyötöde ismeri – ha nem is ugyanolyan gyakorisággal és ugyanannyi ideig – az émelygést és a hányást, amely a terhesség természetes velejárójának tekinthető. Ám bármennyire is kellemetlen ez a tünet, jó, ha tudjuk, hogy arra utal, gyermekünk egészséges és rendben fejlődik. Egyes kutatások szerint a rosszulléttől szenvedő anyák gyermekeinél ritkábban fordulnak elő bizonyos rendellenességek és szívproblémák.

Ugyanazok a hormonok, amelyek a kismamák rosszullétéért felelnek, pozitív hatással lehetnek a gyermek fejlődésére. A kutatás eredményei szerint ugyanis azok a gyerekek értek el magasabb pontszámot az intelligencia tesztek kitöltésével, akiknek édesanyja hányingertől és hányástól szenvedett a várandóssága alatt.

A The Journal of Pediatrics szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint a reggeli rosszullétek súlyossága megbízhatóan előrejelzi a gyermek értelmi képességeit.

Dr. Irena Nulman, a Torontói Gyermekkórház orvosa elmondta: „Az eredmények szerint összefüggés van a rosszullétek és a gyermek idegrendszerének fejlődése között.” Hozzátette, hogy további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kiderítsék, ez a kismamákat gyakran sújtó állapot milyen más hatásokkal jár még.

A kutatók szerint a hányinger és hányás az olyan hormonok ingadozásának mellékterméke, mint a HCG és a tiroxin. Ezek a hormonszint változások biztosítják, hogy az anya méhlepénye megfelelően fejlődjön és így a lehető legoptimálisabban táplálja a növekvő magzatot.

A kutatás során 121 várandós nőt kísértek figyelemmel 1998 és 2003 között.  Az anyák kétharmada különböző mértékben tapasztalta a rosszullét jeleit: fáradtság, émelygés, hányás. Egyharmaduk pedig tünetmentes volt – olvasható a Telegraph cikkében.

Gyermekeik intelligenciáját 3 és 7 éves korukban mérték. Kiderült, hogy azoknak az anyáknak, akiket súlyosabban érintett a reggeli rosszullét, gyermekeik nemcsak magasabb intelligenciahányadossal, hanem jobb beszédkészséggel is rendelkeztek. A kutatás során figyelembe vettek még olyan, a gyermek értelmi képességeire hatással bíró tényezőket is, mint az anya IQ hányadosa, alkoholfogyasztási szokásai és társadalmi helyzete.

Korábbi kutatások már kimutatták a reggeli rosszullétek korai védőhatását, ám ezelőtt hosszú távú hatásait még nem vizsgálták.

 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó