Kevés alkohol is árthat

Szakemberek véleménye szerint a terhesség alatt nincs „egészséges" mennyiségű alkohol, hangzott el a brit Foetal Alcohol Syndrome Aware konferencián.
 
A St. George's Medical School orvosa, dr. Raja Mukherjee úgy hiszi, minden századik gyermeket érint a magzati alkohol szindróma, amely sokkal több, mint amiről a hivatalos statisztikák szólnak. Amennyiben a tipikus tünetek – abnormális arcfelépítés és idegrendszeri problémák – nem jelentkeznek, a szindrómát gyakran nem ismerik fel, és helytelenül magatartási rendellenességnek, például figyelemhiányos hiperaktivitásnak denotálják. Ezekben az esetekben a valós ok, az alkoholfogyasztás észrevétlen marad.

A BBC értesülései szerint a kormányzati ajánlások heti egy-két ital elfogyasztását engedélyezik. Az orvos elmondta, vizsgálatok kimutatták, hogy a legkisebb alkoholmennyiség is ártalmas lehet. Különösen az első trimeszterben, amikor a magzat a leginkább érzékeny. Mukherjee úgy gondolja, az egyetlen garancia, ha terhes nők egyáltalán nem isznak alkoholt.

A National Organisation on Foetal Alcohol Syndrome szóvivője hangsúlyozta, nem akarnak pánikot kelteni egy-két pohár ital miatt, a legbiztonságosabb mégis az, ha a leendő anyák valóban tartózkodnak az italtól. Az egészségügyi minisztérium szóvivője további vizsgálatokat sürget, mivel álláspontja szerint a rendelkezésre álló adatok nem támasztják alá az aggodalmakat.

A National Organisation on Foetal Alcohol Syndrome képviseletében Lord Mitchell felvetette a problémát az Alsóházban, ahol várhatóan a hét folyamán döntenek arról, hogy kell-e figyelmeztető feliratokat elhelyezni az alkoholtartalmú italok címkéjén. Franciaországban és az Egyesült Államokban a felirat már kötelező gyakorlat.

Forrás: FlashNews, Weborvos

 
 
 
Címkék:  

terhesség

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó