Kőbaltás kismama - Édes élet cukor nélkül 2.

Egy másik természetes édesítő a xylit, amelyet a nyírfa rostjaiban található xilánból állítanak elő, ezért nevezik nyírfacukornak is. Alapvetően megtalálható gyümölcsökben és zöldségekben is, ezért elmondható, hogy a xylit mindig is része volt az ember természetes táplálékának. Például a szilva 100 gramm szárazanyag tartalmában 1 grammnyi xylit található. A máj szénhidrát átalakító folyamataiban naponta 5-16 gramm xylit is termelődik.

A xylitol egy ún. cukoralkohol, amit először 1891-ben állított elő Emil Fischer bükkfából, ami kinézetre olyan, mint a kristálycukor. A szájban hűsítő érzetet ad, mivel hőt von el oldódáskor a környezetéből, ezért én például annyira nem szeretem, mert nekem az édes érzéssel a melegség jár együtt. A nyírfacukor elnevezés onnan származik, hogy az 1940-es években Finnországban nyírfából állították elő. Ma már - gondolom azért, mert egyre nagyobb az érdeklődés iránta -, leginkább kukorica rostból vonják ki. A kalóriatartalma 40%-kal, szénhidráttartalma 70%-kal alacsonyabb a cukorénál, glikémiás indexe alacsony, lassan szívódik fel, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják, de a szénhidrátbevitelbe be kell számítani.

A vizsgálatok szerint minimális inzulinválaszt vált ki fogyasztáskor. A vékonybélben csak 25-50%-a szívódik fel, a maradék a vastagbélbe kerül. Ezért arra érzékenyeknél nagyobb mennyiségben hasmenést, gázképződést okozhat. Ez a hatás ugyanakkor nem olyan fokozott, mint pl. a szorbitnál, úgyhogy ez ne riasszon vissza senkit a kipróbálástól, ráadásul én még nem is tapasztaltam. Egyébként meg nem tudom más kismamák hogy vannak vele, de én nem bánnék most egy kisebb hasmenést…

A xylit rendszeres fogyasztása és a napi adag fokozatos növelése állítólag megszünteti az arra érzékenyeknél a béltüneteket. A legtöbb ember testsúly kilogrammonként 0.5-1 grammnyi xylitet jól szokott tolerálni. Gyerekeknél különösen fontos a fokozatos adagnövelés. Egy vizsgálatban így napi 80 grammra növelve az adagot 13 gyermekből egynél tapasztaltak hasmenést.

Miért jó a xylit?

1.     Nem hízunk tőle
A xylit a szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, emiatt erősíti a jóllakottság érzését és csökkenti a túlevés veszélyét, illetve a cukornál 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz. Ráadásul nem hirtelen, hanem fokozatosan emeli a vércukrot és az inzulin szintet, ezzel elősegíti az étvágy csökkentését és késlelteti az éhségérzetet. Illetve képes alacsonyan tartani a más élelmiszerek glikémiás indexét is.
 

2.     A fogaink sem romlanak tőle
A fogszuvasodásért felelős savak akkor alakulnak ki, amikor a szájban található baktériumok felveszik és lebontják az ételekkel együtt elfogyasztott cukrot. Xylitet tartalmazó rágógumi fogyasztása megelőzi, hogy a baktériumok a fogat támadó savakat termeljenek, illetve elősegíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogakba. Mondjuk, én nem rágózóm egyáltalán.
 

3.     Nem szeretik a gombák
Mivel a xylit a Candida gomba számára sem szolgál tápanyagként, ezért nemcsak, hogy nem szaporodik általa a gomba, de mivel nem is talál magának táplálékot, így pusztulásnak indul.
 

4.     Jó az egészségnek
Képzeljétek, hogy a xylit prebiotikumként is funkcionál, mert lecsökkenti a vastagbél pH-ját, amely serkenti az emberrel szimbiózisban élő Bifidobaktériumok és a Laktobacilusok szaporodását, de gátolja a veszélyes Gram-negatív baktériumokét.
 

5.     Fülfájós gyerekeknek is ajánlott
Ráadásul két vizsgálat is igazolta, hogy a xylites rágógumi gyerekeknél 40%-al csökkenti a középfülgyulladás kialakulásának kockázatát a szájflóra kedvező irányú módosításával.

Hogyan használjuk?

A xylit hasonlóan viselkedik a cukorhoz, de nem kristályosodik, ezért például nem készíthető belőle kemény cukor. Az élesztő sem képes lebontani, tehát kenyér vagy egyéb kelt tészták készítésére sem alkalmas, viszont tökéletesen helyettesíti a cukrot meleg italok, torták, kekszek vagy egyéb sütemények készítésekor. Piskótát ugyan biztosan nem készítenék vele, mert nagyon fura texturát kölcsönöz neki. A xylit főzésálló, tehát főzéshez, sütéshez kiváló.

A végére pedig egy desszert, kakaókrémes inkább, mint mogyorókrémes, de palacsinta. Azóta már készítettem kókuszliszttel és gesztenyeliszttel is, akkor nem lesz ennyire vastag.

Egészségetekre, kismamák!

Horváth Susa

Kőbaltás kismama

2013. április 25.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(3 hozzászólás) 

2013 04 28. 12:55
Susa, érdekelne a középfülgyulladás-megelőzésről szóló vizsgálatokat taglaló cikk; belinkelnéd? Gyakran kapok huzatot, hátha nekem is segítene!!!
Nagyon köszi! :-)
→ válasz erre
2013 04 28. 20:24
Ebben a cikkében hivatkozik rá Szendi Gábor: http://www.tenyek-tevhitek.hu/nyirfacukor-xylit-xilit-xylitol.htm

"A xylit prebiotikumként is funkcionál, lecsökkenti a vastagbél pH-ját, amely serkenti az emberrel szimbiózisban élő Bifidobaktériumok és a Laktobacilusok szaporodását, de gátolja a veszélyes Gram-negatív baktériumokét. Két vizsgálat is igazolta, hogy a xylites rágógumi gyerekeknél 40%-al csökkenti a középfülgyulladás kialakulásának kockázatát a szájflóra kedvező irányú módosításával (Bond és Dunning, 2006)."
→ válasz erre
2013 04 29. 15:20
@susainthekitchen:
Köszönöm Susa! :-)
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó