Kőbaltás kismama - Honnan tudod, hogy mit evett az ősember?

Nagyon gyakori kérdés ez felém, amikor valaki meghallja, hogy paleolit táplálkozás, és ráadásul még én is így eszem. A paleolit táplálkozás elmélete valóban a vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozását alapul véve, de a ma is élő, több mint 200 természeti nép étkezését megfigyelve alakult ki.

A fő mondanivalója az, hogy mivel az őseink szokásaitól és rengeteg testmozgással járó életmódjától már nagyon távol áll az, amit általában eszünk, és ahogy általában élünk, ezért támadnak gyakran és világszerte - főleg az úgynevezett fejlett országokban - a modern civilizációs betegségek.

A paleolit étrend alapját lényegében a húsok, a hal, a tenger gyümölcsei, a tojás, a gyümölcsök, a zöldségek, az olajos magvak és a "jótékony" zsírok képezik. Nincs helye viszont az asztalunkon azoknak az ételeknek, amelyek nem szerepelt őseink étrendjében - vagyis a gabonáknak, a hüvelyeseknek és a tejtermékeknek, valamint természetesen a cukroknak, és a transzzsíroknak.

A paleo attól egészséges, azért véd a civilizációs betegségek ellen, mert nem tartalmaz gyorsan felszívódó szénhidrátot, idegen fehérjéket - pl. tejet -, gyulladáskeltő anyagokat - növényi olaj, transzzsír - vagy a bélfalat áteresztővé tevő anyagokat - pl. hüvelyeseket, glutént.

Na jó, de mégis mit evett az ember eredeti környezetében? A válasz igazából egyszerű: ami elérhető volt, energiához juttatta és nem került túl nagy erőfeszítésbe a megszerzése. Ilyenek voltak: a gyümölcsök, zöldségek, diófélék, rovarok, lárvák, a vadállatok húsa, a halak és a tenger gyümölcsei, valamint a gyökérzöldségek.

Világos, hogy a tejtermékek, finomított zsiradékok és cukrok nem szerepeltek őseink étkezésében. Fogyasztották a különféle vadon termő növények magjait, de a fűféléket - búza, rizs, és kukorica - nem, és szinte soha nem ették ugyanazt a fajta növényt mindennap. A hüvelyesek magjai - bab, borsó, lencse - a földművelés megjelenésével váltak fontos élelmiszerekké.

A legfontosabb, hogy a glutént tartalmazó élelmiszerek valóban kerülendők, de őszintén szólva, ha egyszer-egyszer becsúszik egy-két „tiltott” étel, azért nem vezet halálos betegséghez azoknál, akik alapvetően egészségesek.

„Élj úgy, ahogy az evolúció "megtervezett”! Azaz edd azt, amit százezer évekig ettünk, mozogj, ahogy millió évekig mozogtunk, napozz és szedj D-vitamint és omega-3-at!” – mondja Szendi Gábor. Mert ezek ma már nem találhatók meg természetes formában az élelmiszereinkben, ahogy sajnos a legtöbb más vitamin sem, pedig nélkülözhetetlen részei az egészséges életnek. Tehát a paleolit táplálkozás nem gyógymód, nem diéta, amit valameddig folytatnunk kell, hanem egyszerűen visszatérés a természetes táplálkozásra. Egészen részletesen cikket kutatási eredményekkel itt olvashatsz erről.

Akik pedig szeretnék elkezdeni valahol a glutén kiváltását, megpróbálkozhatnak ezzel a búzalisztmentes kenyérre.

Jó étvágyat!

Horváth Susa

Kőbaltás kismama

Horváth Susa , 2013. június 13.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2013 06 13. 18:50
Nem győzöm túrni az blogodat, nagyon hasznos, köszönöm :)
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó