Kőbaltás kismama - Tej nélkül a csontokért, mákolajjal

Még mielőtt bárki felhördülne, hogy ez a nő már megint megbuggyant: a mákolaj nem kábítószer, ahogy a mákszemek sem! Csak igen minimális mennyiségben tartalmaznak alkaloidokat. A gubó az, amiből készítik a morfiumot meg az ópiumot. A mákszemek nagyon egészségesek, csak az a baj velük, hogy túl gyorsan átszaladnak az emésztőrendszeren, még darált állapotban is. Na de itt van a mákolaj, ami kizárólag a mákszemek kisajtolásából készül.

A mákolaj koncentráltan tartalmazza a mákban található hatóanyagokat, mivel azok zsírban oldódnak. Fontos, hogy hidegen sajtolt legyen a mákolaj, mert ez a folyamat mentes minden vegyi eljárástól és tartósítószerek sem szükségesek hozzá. Az így előállított olaj megőrzi a mák teljes vitamintartalmát és természetességét.

A mákolaj E-vitamin tartalma rendkívül magas, aminosavakban, többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavban, foszforsavban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Ezek mind fokozottan fontosak babavárás idején.

De mit tud még a mák?

 • Csökkenti a trombózis és az embólia kialakulásának lehetőségét a kedvező zsírösszetételének köszönhetően
   
 • Növeli a szellemi teljesítőképességet
   
 • Csökkenti a vérnyomást
   
 • Gyorsítja a sebgyógyulást
   
 • Jót tesz az idegrendszernek
   
 • Csontritkulás megelőzésében és kezelésében orvosok által elismert hatása van
   
 • A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba
   
 • Normalizálja a vér koleszterinszintjét

Szerintem érdemes minél több mákos fogást ennünk, de azért, hogy ne unjuk meg hamar az ízét, itt a mákolaj: naponta 1-2 kiskanállal önmagában vagy mézzel keverve kell bevenni. A változó korban lévő nőknél kifejezetten fontos a mákolaj rendszeres használata, hiszen megakadályozza a csontszövetek leépülését. De a mákolaj segítségével a várandós és szoptatós anyukáknál is megelőzhetőek a hiányállapotok.

A főzős blogomban elkezdtem egy tejhelyettesítős sorozatot, ahol még a máktejet is kipróbáltam és bevallom, eddig mindenkinek nagyon ízlett. Ami visszamaradt belőle, na abból pedig isteni mákpuding készíthető pár perc alatt. A recept itt található!

Egészségetekre, kismamák!

Horváth Susa

Kőbaltás kismama

Horváth Susa , 2013. május 09.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2013 10 23. 13:28
Mi van a naplóddal, nem folytatod? Engem érdekelne...
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó