Mi történik ha antibiotikumot szedünk terhesség alatt?

Két gyakran használt antibiotikumról biztosan elmondható, hogy nem károsítja a magzatot várandósság alatti szedés esetén.

Becslések szerint a kismamák kétötödének írnak fel antibiotikumot a terhessége alatt, amelyek közül a makrolidok közé tartozó azithromicin and clarithromicin a leggyakoribb.

„A penicillinnel együtt a makrolidok számítanak a leggyakrabban használt antibiotikumnak általában és várandósság idején is. Eddig azonban vitatott volt, hogy ezek szedése veszélybe sodorja-e a magzatot, illetve növeli-e a terhességi szövődmények kockázatát” – fogalmazott a társszerzőként közreműködő Anick Berard, a Montreali Egyetem gyógyszerésze.

„Ennélfogva arra vállalkoztunk, hogy megnézzük a fejlődési rendellenesség kockázatát az érintettek körében. Úgy találtuk, hogy semmiféle kockázatnövekedés nincsen” – olvasható az intézmény sajtóközleményében.

Az eredményekhez több mint 135 000 terhesség adatait vették górcső alá Quebec tartományban. Az első trimeszterben lévők 2 százaléka szedett makrolidot, súlyosabb fejlődési rendellenesség pedig a babák tizedénél fordult elő.

A makrolidok és a rendellenességek között azonban semmilyen összefüggés nem figyelhető meg – jelent meg a Pharmacoepidemiology and Drug Safety október 30-i számában.

Babanet/Medipress , 2015. november 16.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?