Ne diétázz, ha okos gyereket akarsz!

Sokszor, sok fórumon elhangzott már, hogy a várandósság nem fogyókúrára való. A kismamának rendszeres, és lehetőleg kiegyensúlyozott étrendre van szüksége ahhoz, hogy saját egészsége is tökéletes legyen, és gyermeke is a lehető legoptimálisabb feltételek mellett fejlődhessen. Most újabb érvet vonultattak fel a szakemberek a kismamák diétázása ellen.

A hiányos, alacsony kalóriájú étrend befolyásolja a magzat agyi fejlődését, ami a megszületett utódnál a későbbiekben alacsonyabb intelligenciához, vagy akár magatartási problémákhoz vezethet – olvasható az MTI cikkében. Az amerikai Texasi Egyetem munkatársai úgy találták, hogy kevesebb kapcsolat alakul ki a sejtek között, több hiba jelentkezik sejtosztódás közben, és egyes növekedési faktorok mennyisége is kisebb azoknál a magzatoknál, akiknek az anyja csökkentett kalóriatartalmú diétán él terhessége első felében.

A kutatók természetesen nem kismamákon kísérleteztek, hanem babuin pávián anyákat és utódaikat vizsgálták, ám úgy vélik, megállapításaik az emberre is érvényesek lehetnek.

"Ez egy kritikus időszakasz, amelyben sok neuron és egyéb támogató sejt alakul ki az agyban" - hangsúlyozta Peter Nathanielsz, az amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmány egyik szerzője.

A majmokat két csoportba osztották, az első csoportba tartozók annyit ehettek terhességük első felében, amennyit akartak, míg a másik csoportban 30 százalékkal kevesebb élelmet kaptak. A kutatók megállapították, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrend hatására jóval kevesebb neuron alakult ki, és több száz gén működését is befolyásolta a tápanyagok megvonása.

A kutatók kiemelték, hogy eredményeik alátámasztják az anya egészségének és étrendjének fontosságát a várandósság idején a magzat későbbi élete, testi, lelki és szellemi egészsége szempontjából. Vagyis sutba a diétákkal – hacsak az orvos másképp nem gondolja!

Babanet / MTI , 2011. január 28.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó