Sportos kismamák Babanet-Est TV Magazin

Gyerek előtti életemnek szerves és kitörölhetetlen része volt a sport. Amikor azonban megtudtam, hogy előanya állapotba léptem, megkérdőjeleződött bennem a sport hasznossága. Vajon nem teszek ezzel kárt a gyerekemben? Nem indulhat meg idő előtt a szülés a testmozgás hatására? Természetesen feltettem ezeket a kérdéseket az orvosomnak is, aki azt mondta: Ami jó a mamának, az jó a babának is. Persze, vannak kivételek.

Aki a terhessége előtt is rendszeresen sportolt, annak az első hónapokban sem kell lemondania a mozgásról, maximum azon érdemes elgondolkodni, ne váltsunk-e sportágat. Hiszen a több tízkilós súlyok emelgetése, vagy a lovaglás nem biztos, hogy a legjobb választás egy babát váró kismamának.

Aki viszont eddig nem hódolt ennek a szenvedélynek, az jobb, ha kicsit később, inkább a második harmadban kezdi el a terhelést, és akkor is csak nagyon fokozatosan és ésszel. Ha a gyermekvárás előtt egyáltalán nem sportoltunk, elég, ha csak szorgalmasan látogatjuk a terhestorna órákat. Itt nemcsak izmaink átmozgatására van lehetőség, de elsajátíthatjuk a szülés alatt legpraktikusabb légzéstechnikákat is.

Az első harmadon túllépve már amúgy is nagyobb a pocak, benne a baba is, aki ekkor már a számára kellemetlen mozgásformák esetén nemtetszését is tudja nyilvánítani. Kisebb-nagyobb rúgások formájában. A rekeszizomnak a baba növekedésével egyre kisebb a mozgástere, ahogy tüdőnknek is, ráadásul testünk megváltozott formája egyensúlyozásunkra is kihat. A táguló, laza izületek és szalagok, amelyek majd a szülésnél nagy szolgálatot tesznek, sport közben ficamokhoz, rándulásokhoz, netán még esésekhez is vezethetnek. Tehát a körültekintő, óvatos szemléletmód a javallott.

Ugyanakkor a sportolás a terhesség során is számtalan előnnyel jár: kevesebb lesz a felszedett súlyfelesleg, amivel majd a szülés után kell megküzdeni, több oxigénhez jut a mama és a baba is, jobban működik tőle a mama szíve, kisebb a visszerek kialakulásának kockázata. Mindemellett remek kikapcsolódás, feltölt energiával, sőt, még a szülés és a vajúdás folyamatára is jó hatással van.

Ne feledjük, a terhesség nem betegség, hanem természetes folyamat! A várandósság alatti sporthoz pedig nem kell más, mint mértékletesség, fokozatosság és önfegyelem.

Tippek: 
  • A kerékpározás, lovaglás, a harci és önvédelmi sportok azért veszélyesek, mert könnyen eshetünk egy nagyot, amit pocakkal mindenképp kerülni kell.
  • Nem ajánlott a tenisz, a futás sem az első harmadban, ahogy a squash és a súlyemeléssel járó kondizás, aerobik sem, mivel túl nagy fizikai megterhelést jelentenek egy kismamának
  • A gyaloglás egész terhesség alatt űzhető, frissíti a vérkeringést, erősíti a láb izomzatát. Csak figyeljünk a helyes testtartásra és a légzésünkre.
  • Egészen a szülésig járhatunk úszni is, bár itt bizonyos előírásokat a fertőzésveszély miatt mindenképp be kell tartanunk. Úszás közben relaxálhatunk, könnyebbnek érezzük magunkat, és még a derékfájás ellen is remek.
  • Aki sosem sportolt, tornázzon. A szó hagyományos értelmében, tehát lábemelések és egyéb tornagyakorlatok formájában. A túlerőltetést, a kifáradást mindenképp kerüljük!
Szilágyi Diána , 2008. október 09.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2011 04 18. 19:36
Én anno direkt rákérdeztem az úszásra a nőgyógyásznál. Azt válaszolta, hogy teljesen nyugodtan, ha esetleg elkapnék valamit, majd kikezel. Nyilván ez a korai időszakra vonatkozik, nyíló méhszájjal már ne menjünk a vízbe, semmilyenbe se :-)

Viszont a sokak által ajánlott tampont (úszáshoz, nem menzesz alatt), ne adj' Isten olívaolajos tampont el kell felejteni. Doki szerint nagyon káros lehet (belepang a víz és hiphopp összejön egy jó kis felszálló fertőzés). Javallott, hogy mihelyt kijöttünk a medencéből, rohanjunk a wc-re. És persze az alapos zuhanyzás is fontos, az uszodában is, és miután hazaértünk, akkor is (mert az uszodai, fixen rögzített zuhannyal maga Houdini se tudna teljesen jól megtisztálkodni...)
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - Teakiadó