A ciklusszámot csökkenti az új fogamzásgátló tabletta

Pénteken engedélyezték a női ciklusszámot csökkentő fogamzásgátló tabletta forgalmazását.

Az amerikai Food and Drug Administration (FDA) engedélyezte az évi 13 menstruációs ciklust négyre csökkentő tabletta gyártását. A Barr Laboratories által fejlesztett gyógyszer, melyből egy levél 21 helyett 84 tablettát tartalmaz, októberben már az üzletekbe kerülhet az Egyesült Államokban.

Az új gyógyszer kritikusai elsősorban azt kifogásolják, hogy egyelőre keveset tudni a menstruáció hosszú távú késleltetéséről, annak ellenére, hogy a nők egy része régóta arra használja a fogamzásgátló tablettákat, hogy akár évekre megszüntesse ciklusát. Az ötvenes években kifejlesztett 21 napos rendszert "önkényes választásnak" nevezte a Washington Post, miután elsősorban az motiválta a tabletták számát, hogy így a nők és a katolikus egyház is könnyebben fogadta el a fogamzásgátlás gyógyszeres megoldását.

A tablettáról már a kísérletek során kiderült, számos mellékhatása lehet, köztük erős vérzés, fejfájás, torokgyulladás, ugyanakkor különböző betegségeknek kifejezetten jót tesz a menstruáció elfojtása. A hagyományos fogamzásgátlók számos pozitív hatásuk mellett (enyhébb fájdalmak, zsíros bőr megszűnése, premenstruációs szindróma enyhülése) néhány betegség esetében eddig is még kedvezőbb hatásúnak bizonyultak, voltak, ha a ciklus késleltetésére használták őket (pl. endometriózis, vérszegénység, különböző görcsök).

Forrás: http://www.velvet.hu
 

2003. szeptember 11.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó