Hormonális fogamzásgátlás okosan

Egy tréfás, ám sok igazságot hordozó mondás szerint egy nő két dologért tesz meg mindent: hogy legyen gyereke, és hogy ne legyen gyereke. Valóban egyre inkább elvárás, hogy a gyermekvállalás időpontját a nők maguk határozzák meg, és emellett felszabadultan élhessék szexuális életüket, amihez elengedhetetlen a biztonságos, ugyanakkor kényelmes fogamzásgátlás.

A legtöbb nő a hormontartalmú fogamzásgátló tabletták kapcsán elsősorban a súlygyarapodástól tart, ugyanakkor keveset tudnak a nem megfelelően szedett tabletta következményeiről, esetleges egészségügyi kockázatairól és a lehetséges alternatívákról. Mindez nem is lenne gond, ha valóban mindig az előírtaknak megfelelően alkalmaznánk a tablettákat.

Odafigyelést igényel

Egy nagyszabású – nem reprezentatív, de nagy mintát felölelő - kutatás kérdőívét mintegy 7000 kitöltő válaszolta meg, akiknek többsége azt válaszolta, hogy elégedetlen jelenlegi fogamzásgátló módszerével – áll a WebBeteg hírlevelében. Ennek leggyakoribb oka pedig az, hogy sok odafigyelést igényel.

A válaszok alapján az ideális fogamzásgátló módszer olyan, ami megbízható és kevés mellékhatással rendelkezik, ugyanakkor nem kell vele nap, mint nap foglalkozni és nem igényel sok odafigyelést.

Márpedig a kellő odafigyelés gyakran hiányzik. Az iskolában, egyetemen, munkahelyen, családban való helytállás, a felgyorsult életritmus és a stressz igen gyakran eredményezi azt, hogy a tablettát sok nő nem, vagy nem időben veszi be. A felmérésben részvevők több mint kétharmada (69 százalék) állította azt, hogy nem biztos abban, hogy mindig azonos időpontban tudja bevenni a tablettát.

A fogamzásgátlót szedő nők több mint harmada (35 százalék) havonta egyszer elfelejti bevenni tablettáját. Mindössze 18 százaléknyian állították, hogy még soha nem maradt ki, de majdnem ugyanennyien (14 százalék) vannak azok is, akik hetente legalább egyszer megfeledkeznek róla.

Rohanás a munkába, egy átmulatott éjszaka, otthon hagyott gyógyszer, ellopott táska - kismillió „rizikótényező” lehet egy tablettaszedő nők életéből. Sajnos azonban nagy ára lehet egy kifelejtett antibébinek!

Gyakoriak a tévhitek

Sokan úgy gondolják, a fogamzásgátló szedése közben kockázat nélkül lehet, sőt kell is szünetet tartani, hogy szervezetüket pihentessék. Ám ez nem igaz. Az időleges szüneteltetés a készítmény hatásának megszűnésével jár.

Gyakori, hogy a fogamzásgátlót szedő nők azt hiszik: ha kicsivel több, mint 12 óra telt el a kimaradt tabletta pótlásáig, az még nem okozhat problémát. Azonban nem így van. Ha a 12 órát valaki túllépi, akár csak 1 órával is, sajnos már nem biztosított a nem kívánt terhesség elleni védelem.

Kimaradt egy tabletta

A kutatás során válaszolók összesen 46 százaléka semmiféle következménnyel nem számol a nem megfelelő tablettaszedés esetén, további 9 százalékuknak pedig saját bevallásuk szerint „fogalma sincs”. A megkérdezett orvosok szerint viszont az, aki semmiféle következménnyel nem számol, nem ismeri a fogamzásgátló tabletta szedésének szabályait és kihagyásának következményeit.

Pedig lehet következménye, főleg, ha akkor marad ki a tabletta, mikor a ciklusban éppen adottak a feltételek egy ovulációhoz. Ha pedig bekövetkezik a terhesség, annak sokszor egy lelkileg és fizikailag is megterhelő abortusz a vége, hiszen a baba nem volt betervezve, és sokan attól is tartanak, hogy a fogamzásgátló mellett estek teherbe.

Sajnos viszonylag gyakori jelenségről van szó, a teherbe esés esélye a kimaradó tabletták és a kiegészítő védekezés hiánya miatt – egy amerikai kutatás szerint – mintegy 8 százalék. A KSH adatai szerint 2009-ben összesen 43 200 terhesség-megszakítás történt Magyarországon, bár arról nincs adat, hogy ennek mekkora része függ össze a nem megfelelő tablettaszedéssel.

A fogamzásgátlás hormonális módszerei

Fogamzásgátló tabletták

Előny: rugalmasan használható; orvos írja fel, ám alkalmazásához nem szükséges orvosi beavatkozás; fizikálisan nem csökkenti a szexuális élményt, szemben az óvszerrel.
Hátrány: lehetőleg órára pontosan kell bevenni, ami nehezen kivitelezhető; a felszívódás jellegzetességei miatt nagyobb adag hormont tartalmaz.

Hüvelygyűrű

Előny: Kényelmes – ez a módszer ideális azon nők számára, akik hajlamosak elfelejteni bevenni a tablettát, megfelelő használat esetén ugyanolyan biztonságos, mint a fogamzásgátló tabletta. Alacsonyabb hormontartalom – nem a bélen keresztül szívódik fel. A lokálisan felszívódó kis hormonadagoknak kevesebb a mellékhatása is.
Hátrány: Néhányan érezhetik szeretkezés közben, de a párok többségénél ez nem jelent problémát.

Spirál

Előny: egyszerű, felhelyezést követően évekig használható.
Hátrány: a spirált csak szült nőknek ajánlják; más módszereknél magasabb a komplikációk aránya: gyulladás, több típusnál erős vérzéssel járó menstruáció.

A fentiek mellett természetesen több más, nem hormonális módszer is ismeretes, pl. a szexuális úton terjedő betegségek ellen is védelmet nyújtó kondom. A többi módszernek viszont vagy egyáltalán nem általános az alkalmazása, vagy alacsony fokú megbízhatóságuk miatt nem is érdemes fogamzásgátló módszerként számba venni őket. Ilyenek a megszakításos közösülés vagy a naptár módszer.

Naponta, alkalmanként, havonta

A fentiek is közrejátszhatnak abban, hogy a kérdőívet kitöltők 95 százaléka válaszolt úgy: kipróbálna más, a jelenleg használtnál több biztonságot és kényelmet biztosító fogamzásgátló módszert. A felmérés szerint tehát pozitív a fogadtatása az olyan újabb módszereknek, mint például a hüvelygyűrű, amely biztonságos védekezési forma, ugyanakkor alacsony hormontartalmú, és csak havonta egy alkalommal kell foglalkozni a felhelyezésével.

Napjainkban a fogamzásgátlás egyik legjobban bevált és legáltalánosabb módszereként tartják számon a fogamzásgátló tablettákat. A nőgyógyászok szerint azonban időről-időre mégis érdemes utánanézni, vagy egy rutinvizsgálat során orvosunktól megkérdezni, milyen új termékek vannak forgalomban. Akadhat olyan, ami még kényelmesebb megoldást jelent.

2010. október 29.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó