Egyesült Államok Recept nélküli sürgősségi fogamzásgátló a kamaszoknak

Már 17 éves kortól vehetõ recept nélkül a sürgősségi fogamzásgátló tabletta az Egyesült Államokban. Errõl az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) döntött.

Már 17 éves kortól vehető recept nélkül a sürgősségi fogamzásgátló tabletta az Egyesült Államokban. Erről az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) döntött.

Eddig (2006 óta) a 18 éven felülieknek adhatták ki a gyógyszertárak recept nélkül az Amerikában Plan B ("vészterv") néven forgalmazott tablettát. A sürgősségi fogamzásgátló tabletták nagyobb dózisban tartalmaznak hormont, mint a rendszeresen szedett antibébitabletták. A védekezés nélküli közösülés után 72 órán belül kell őket alkalmazni, és ekkor megakadályozzák a peteérést, illetve a megtermékenyülést vagy a petesejt beágyazódását – olvasható a Független Hírügynökség oldalán.

A korhatár csökkentését üdvözölte az egyik legnagyobb amerikai családtervezési szervezet. A Planned Parenthood Federation of America kiemelte, hogy a fejlett országok közül az Egyesült Államokban a leggyakoribb a tizenévesek teherbe esése. Ezzel szemben a fogamzásgátlást és az abortuszt ellenző American Life League felelőtlenségnek minősítette a sürgősségi fogamzásgátló tabletta kiadásának liberalizálását.

 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó