D-vitaminnal csökkenthető a szülés fájdalma?

Ha félünk valamiért a szüléstől, hát a legtöbben a fájdalom miatt. Mert ki lehet azt bírni? Hogy fogom bírni? Mi van, ha nem bírom? Van egy jó hírünk mindenkinek: úgy tűnik, mi magunk is tehetünk azért, hogy szülésünk ne legyen annyira fájdalmas!

 Egy friss kutatás szerint ugyanis a szülés attól is fájdalmasabb lehet, ha a kismamának alacsony a D-vitamin szintje. Márpedig ez a várandósság alatt - és a legújabb hírek szerint úgy általában is - gyakori probléma. Főleg az egyébként is a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó kismamáknál: beleértve a vegetáriánusokat és azokat, akiket kevés napfény ér – állítja z Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma.

A mostani vizsgálatba 93 állapotos nőt vontak be, akiknek D-vitamin szintjét még szülés előtt megmérték, a vajúdás idején pedig epidurális érzéstelenítést adtak nekik. A szakértők feljegyezték, hogy a nőknek mennyi fájdalomcsillapító hatóanyagra volt szükségük. 

Bebizonyosodott, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező kismamák több fájdalomcsillapítót igényeltek – hangzott el az Amerikai Aneszteziológusok Társaságának New Orleans-i ülésén. 

„A nőknél gyakran alakul D-vitamin hiány a terhesség során. Úgy találtuk, hogy az alacsony D-vitamin szint a fájdalom növekedésével jár” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Dr. Andrew Geller, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ munkatársa. 

„Az eredmények fényében rendkívül fontos a D-vitamin hiányának megelőzése a kismamák körében, mert a szülés alatti fájdalmak jelentős csillapodását lehetne elérni vele, mégpedig világszerte nők millióinál. További kutatások szükségesek ennek a feltárására, illetve annak a minél behatóbb ismeretére, hogyan lehet megkönnyíteni a szülést” – tette hozzá Dr. Geller.

Babanet / Medipress , 2014. október 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?