Gyógyszerrel a koraszülés ellen

A kismamák talán legnagyobb félelme az, hogy gyermekük hetekkel-hónapokkal a kiírt időpont előtt jön világra. Szerencsére ma már a koraszülöttek esetében az orvosok sokkal nagyobb eszköztárral rendelkeznek, így túlélési esélyük egyre nagyobb, ám a túl korán született babákat számtalan szövődmény fenyegeti.

Ezért is öröm, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (U.S. Food and Drug Administration, FDA) a közelmúltban jóváhagyta az első gyógyszert, amelyet olyan nőknél alkalmazhatnak a koraszülés megelőzésére, akiknél korábban előfordult már ez a probléma. Az Orientpress beszámolója szerint, a szakemberek folyamatosan figyelik majd a szer alkalmazásának hatásait.

A gyógyszer hatóanyaga a hidroxiprogeszteron caproate - ez a tudósok szerint képes jelentősen csökkenteni annak a kockázatát, hogy a kisbabák a vártánál jóval előbb jöjjenek a világra. A koraszülés ugyanis súlyos szövődményekhez vezethet: az idő előtt született babák közül sokan lebénulnak, értelmileg sérülnek, akár meg is halhatnak.

A koraszülés különösen nagy problémát jelent az Egyesült Államokban: a March of Dimes adatai szerint minden nyolcadik kisbaba a terhesség 37. hete előtt jön a világra. Ami pedig különösen aggasztó, az az, hogy az elmúlt 25 évben 35 százalékkal emelkedett a koraszülések aránya.

Az FDA munkatársai elmondták: az új gyógyszert csakis olyan nőknél alkalmazzák majd, akiknél korábban már legalább egy spontán koraszülés előfordult. Nem adhatják majd az orvosok azonban olyan várandós anyáknak, akik ikrekkel terhesek, illetve akiknél egyéb tényezők miatt kialakulhat koraszülés.

Magyarországon jelenleg a születések 10 százaléka esetében látja meg a napvilágot túl korán a kisbaba, de a növekvő tendencia sajnos itthon is megfigyelhető az utóbbi évtizedekben.

2011. február 10.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(4 hozzászólás) 

2011 02 24. 15:10
Ennél azért sokkal többet kellene tudni erről a hatóanyagról, mert a koraszüléseket, megfelelő orvosi felügyelet mellett, meg lehet előzni. Számtalan oka lehet a koraszülésnek, fertőzések, méhszáj elégtelenség, anyai cukorbetegség, toxémia stb... ezeket nyilván nem ezzel a gyógyszerrel kezelik, hanem ezeket az állapotokat kell megelőzni és kezelni. MEGELŐZÉS szerintem a kulcs és persze a szűrés.

→ válasz erre
2011 02 24. 15:11
Persze nem minden koraszülést lehet megelőzni, ezt elfelejtettem...

→ válasz erre
2011 02 28. 11:07
..én biztos nem vállalnám, hogy "kipróbálom" a gyógyszert! volt már koraszülésem, de sztem az gyógyszerrel nem kivédhető..így osztom lilkával, hogy a legfontosabb a megelőzés!!!
→ válasz erre
Összes hozzászólás (4) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó