Ha eljönnek a nyugis napok

Kismamaként előbb-utóbb vissza kell venni a tempóból. A dolgos hétköznapok ugyan továbbra is dolgosak lesznek, a különbség annyi, hogy munka helyett vizsgálatokkal, babaholmi vadászattal telnek majd. Egyet azonban ne feledjünk sosem: figyelni magunkra és szakítani időt arra, amit igazán szeretünk, ami segít egy kicsit a kikapcsolódásban, legyen az otthoni lazítás vagy egy kis sport. Hogy teljes legyen az összkép, íme néhány alapdarab, ami a „szeretem magam napok”-on segítenek abban, hogy igazán jól érezd magad.

Nyári gyermek lévén mi sem természetesebb számomra, minthogy egy bögre forró kakaóval - teával, mézes melange-zsal, mikor hogy tartja kedvem - a kezemben és a kedvenc polár plédemmel körbetekerve számoljam vissza a napokat tavaszig. Biztos forrásból tudom, hogy nem vagyok egyedül ezzel a szokásommal. Nagy pocakkal még nehezebb rávennie magát az ember lányának arra, hogy a kanapé lágy ölét maga mögött hagyva kimerészkedjen a zord télbe. Otthon megvan minden, ami egy kis relaxációhoz kell: izgalmas könyvek, a kedvenc filmek ott sorakoznak a polcon, a szekrényben minden kellék megvan, ha épp sütni-főzni támad kedved és persze neked van a legkényelmesebb ágyad, ha épp elszundítanál egy kicsit ebéd után – bár ez valahogy a pocak növekedésével néha már nem is oly kényelmes.

Ha gyakran döntesz úgy, hogy ki sem mozdulsz a lakásból, akkor nem árt, ha egy kényelmes outfittel gazdagítod a ruhatárad. Persze az is megoldás, ha a párod gardróbjának mélyéről előhúzol néhány kinyúlt pólót és bő gatyát, de van egy rossz hírem: nem véletlenül pihennek a szekrény rejtett zugában. Ha neki nem állnak jól, neked sem fognak, ha ő sem szereti őket, te sem fogod - arról már ne is beszéljünk, hogy mennyire nem fogja ő sem szeretni rajtad ezeket a göncöket. Egy kismamáknak tervezett szabadidőnaci annál inkább a te darabod. Finom, puha anyag, lágy esés és pocakbarát derékrész garantálják a kényelmet. Két fazon között választhatsz: az egyiknek a nadrágokból ismert pocakvédő betétje van, a másiknak pedig úgy van kialakítva a derékrésze, hogy elől a pocakod alatt fut, hátul viszont magasabban, hogy a derekad ne kandikáljon ki. A megfázást így mindkét szabással elkerülheted.

Mindkét fazon hordható szülés után. A pocakbetétet le tudod tűrni – bár a tapasztalat azt mutatja, hogy könnyű hozzászokni a melegséghez, a gumis derék mellett pedig van egy kis szalag, amit olyan szorosan kötsz meg, ahogy jól esik. Ha nem akarsz lemondani saját otthoni játszónacidról, egy derékmelegítő bandázst biztos, ami biztos szerezz be. A csípőnadrágokból előbb-utóbb kilóg majd a hasad és a derekad, úgyhogy jobb megelőzni a megfázást. Nem mellesleg pedig a bandázs tarja is a pocakodat.

Felülre kényelmes pamut top és ha a lakásban sem kúszik magasra a hőmérő higanyszála, meleg pulcsi páros ajánlott. Egyszerű és nagyszerű darabok, amik ugyan nem kölcsönöznek first lady külsőt, de ha beugrik egy kedves látogató pocakszemlére, akkor 100%, hogy egy csinos kismama nyit neki ajtót.

Ne feledkezzünk meg a nálam aktívabb hölgyekről sem, akik szabad perceiket nem olvasással vagy DVD-zéssel töltik az otthon melegében, hanem egy kis mozgással. Hála a kutatásoknak, kísérleteknek egyre több „civil” mozgásformát „kismamásítanak”, és az orvosok is serényen tanácsolják a sportok gyakorlását – persze a megfelelő mennyiségben és nehézségi fokon - a terhes hölgyeknek. Ilyenkor mindig eszembe jut a Sex és New York Charlotte-ja, aki várandósan fel akarta függeszteni a futást, ám belátta, hogy attól, hogy babát vár, nem kell lemondania jó szokásáról.

Persze nem mondom, hogy nagy pocakkal a fekete pályán kell lefelé zúzni valamelyik síparadicsomba, de a kismama torna, jóga, úszás garantálják, hogy mozgásigényed maximálisan ki legyen elégítve. Ám hiába próbálsz magadra, a testedre koncentrálni, ha a szorító fürdőruha, a felcsúszó top és a lecsúszó nadrág meggátol ebben. A kismamaruhákat tervező designerek gondoltak az aktív kikapcsolódást kedvelő hölgyekre is.

Ha igazi vízicsibe vagy, szívesen úszol le néhány hosszt munka előtt/után, akkor válassz egy egyszínű vagy mintás egybe részes fürdőruhát. A bikini és a tankini fazonok inkább a nyárra javasoltak, az uszodában ezek nem túl praktikusak. A fürdőruha oldala – akárcsak a kismama felsők többsége – ráncolt, így lesz még hely a pocakodnak. Terhesség után ezt a ráncolást el lehet tüntetni és továbbra is tudod használni, ha úszni támad kedved.

Tornára és jógára a fent emlegetett otthoni nadrágok kiválóak. Ha azonban nem rajongsz a lezser fazonokért, gyakorlatok közben zavar, hogy csúszkálnak, akkor a pamut leggings lesz a nyerő darab. A macskanadrágok mindegyike pocakbetétes, ami tart és melegít, hajolgatásnál kifejezetten jól jön. Ha nem szereted, hogy pocakodon varráscsík fut, választhatsz olyan fazonok közül is, amik varrás nélküliek, így teljes a komfort érzet.

Bár kismamaként könnyített gyakorlatokat végzel, ezekben is könnyű leizzadni. Fontos, hogy a felsőd jól szellőzzön, nehogy az első ajtónyitással érkező fuvallat miatt napokig tüsszögj. A heal top, az örök kedvenc darab egy olyan felső, ami kellemes, rendkívül rugalmas anyagú, varrás nélküli és szövésének köszönhetően finoman tartja a pocakot. És a szivárvány minden színében kapható.

Legyél tehát otthonülős vagy mozgékony kismama, kényelmes darabok között válogathatsz, amik óvnak a megfázástól és még csinossá is varázsolnak. Nem csak a terhességed ideje alatt, hanem utána is ott fognak várni a szobainason, ha hazaérsz, és ott lapulnak majd a sporttáskádban is.

A cikk elkészítéséhez köszönjük a b.boom szakértőjének segítségét!

Babanet , 2012. január 23.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó