Nem tudtam, hogy terhes vagyok

Általában a terhességnek elég jól felismerhető jelei vannak, már az egészen korai szakaszában is. Ilyenek pl. a hányinger, hányás, mellfeszülés, alhas-feszülés, szédülés, kívánósság vagy undorodás szagoktól, ételektől, fáradékonyság, hangulatingadozás, testsúlygyarapodás, és persze főként a havi vérzés elmaradása. De mi van olyankor, ha ezek egyike sem jelentkezik?

Hallottam már olyan történeteket, ahol a nő egészen félidős koráig nem sejtette, hogy babát vár. Sőt, vannak egészen szélsőséges esetek is, amikor csak vajúdáskor tudatosul az anyában, hogy bizony, 9 hónapja társbérlője van.

Hogyan lehetséges ez? Mi lehet az oka, hogy valaki akár még a magzatmozgásokat sem tudja felismerni?

A későn felismert várandósság leggyakoribb okai:

 • eleve rendszertelen menstruáció, akár több havi vérzéskimaradással
   
 • a vérzés nem marad el a terhesség ideje alatt, mindig pontosan megjön, esetleg csak a mennyisége-jellege más
   
 • a terhesség ellenére negatív terhességi tesztek
   
 • fogamzásgátló tabletta szedése mellett esik teherbe, de mivel túlságosan bízik a fogamzásgátlójában a nő, nem gondolja, hogy várandós lehet

 • anyai betegség (pl. PCOS, magas prolaktin-szint)
   
 • molett testalkat, eleve nagy has
   
 • drasztikus, szélsőséges diéták
   
 • stresszes életmód miatt felborult ciklus, hormonháztartási zavarok
   
 • nagyon aktív életmód (pl. élsportoló, hivatásos katona stb.)
   
 • elöl tapadó méhlepény, mely tompítja a magzatmozgásokat
   
 • túl kevés idő telt el az előző szülés óta
   
 • előző gyerek szoptatása
   
 • magzati fejlődési rendellenességek
   
 • az anya túl fiatal, nem tudja értelmezni a teste jelzéseit, nem állt még be a ciklusa
   
 • előrehaladott anyai életkor, amikor a tüneteket a klimaxnak tulajdonítja a nő.

Nem ritka, hogy az olyan nők nem veszik észre a terhességüket, akik pszichésen elutasítják a gyerekvállalás gondolatát. Ha érez is valamit a terhességi tünetekből, akkor is más magyarázatot talál rá. Pl. a stresszes életmódtól rendszertelen a vérzése, vagy ezért érzi magát extrémen fáradtnak. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy a baba alkalmazkodik ehhez, és igyekszik észrevétlen maradni a méhben.

Mennyire elképesztően mellbevágó lehet az a helyzet, amikor mondjuk, gyomorgörccsel bemegy valaki a kórházba, ahol közlik vele, hogy nem ételmérgezése van, hanem éppen vajúdik? Ez átlagemberként, 1-2-x számú, időben felismert terhességgel a hátunk mögött szinte elképzelhetetlen.

Ha későn veszi észre egy nő a terhességét, az nem csak azért gond, mert nem tud kellően felkészülni az anyaságra lélekben. Ilyenkor az életmódjára sem figyel, gond nélkül dohányozhat, ihat sok alkoholt egy-egy átbulizott éjszakán, bevehet erős fájdalomcsillapítót, vagy nyugtatót. Lemarad a terhesség alatti kötelező és ajánlott vizsgálatokról, esetleg olyan kezeletlen anyai betegségben szenvedhet, mint a terhességi cukorbetegség, vagy a terhességi toxémia.

Ti hallottatok már hasonló sztorikat?

Nágel Zsuzsi , 2013. május 30.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(20 hozzászólás) 

2014 10 18. 23:56
dia
@bobke01: Én láttam. Van egy játszótéri anyuka, aki mikor megismertem, két gyerek után rohangált a téren. Aztán mesélte, hogy hamarosan hárman lesznek! Mikor gratuláltam, és kérdeztem, hogy ésmikorravagykiírva?, megdöbbenésemre azt válaszolta, hogy úgy 1,5 hónap múlva szül. NULLA, értsd nulla hasa volt, és baromi vékony csajról beszélünk. Aztán elmesélte, hogy nála mindhárom gyerekkel így volt, úgy mondta, hogy neki "befelé nőnek a gyerekek", vagyis nem domborodik a hasa - ellenben a szerveit frankón széttolják. Nyilván ő egy másik véglet, azok a nők, akik meg nem észlelik a dolgot, valahol a kettő között lehetnek. Vagyis van kis hízás, kis rosszullét, ilyen-olyan tünet, de ha mellé megjön minden hónapban (és általában ezért nem gyanakodnak), akkor ezt inkább szervi megbetegedésnek vélik, mintsem babának.

Egy másik ismerősöm úgy 18 éve járt úgy, hogy hónapok óta fájt a veséje, járt orvoshoz is vele, ultrahangon is (!) volt többször, antibiotikumot és mindenféle erős gyógyszereket adtak neki, aztán egyszer csak tévénézés közben előrebukott a hasa. Másnap orvos, kiderült, hogy bőven benne volt a hatodik hónapban. Jó, nála nem a szülésnél derült ki, de akkor is. És még orvosnál is járt többször, és ők sem vették észre. Na, erre varrjon gombot az ember.
→ válasz erre
2014 10 19. 06:00
Sziasztok!
Egy ismerős a 8. hónapban szült halott gyereket, s semmi nem látszott, esetleg egy pici poci, ami felfogható hízásnak is.
→ válasz erre
2014 10 20. 20:41
Hát lehet, hogy azért nem hiszem, mert még sosem láttam olyan terhes nőt, akinek nem volt hasa... De azért az mégiscsak idegesítő, hogy s TLC- n futó műsorban olyan indokokat sorolnak fel, hogy nem volt kívánós, nem volt hànyinger stb... Kétszer láttam, mind a 2x ugyan azokat az indokokat sorolták fel. Szerintem nagyon idegesítő műsor! :)
→ válasz erre
Összes hozzászólás (20) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X Karácsonyi könyvvásár