Zenében a neved

Annyi szempontot veszünk figyelembe, amikor nevet választunk a gyerekünknek: legyen kellemes a hangzása, illeszkedjék a vezetéknévhez, ne hívjanak így a környéken minden második gyereket, szép jelentéssel bírjon. Most adok nektek még egy figyelni való szempontot: vajon szól-e róla dal?

Viccelek, persze: ez nem kell, hogy nézőpont legyen, de milyen nagy buli is a gyerekünknek a keresztnevét tartalmazó slágert dúdolni, tisztára olyan, mintha neki írták volna.

Na nézzük, milyen nevekről írtak már népszerű dalokat - a teljesség igénye nélkül:

Kispál és a Borz: Jutka

Ő az, aki átúszott a folyón, és még a fényképét is elvitte a házból. Reméljük, egyszer visszajön, a kávéscsészében pedig nem fehér fény fog többé úszni.

Cseh Tamás: Angéla

Miközben a Csinibaba című filmben Tupirkát megkoreografálják, Angélát utoléri a híres szerelem. Személyes kedvencem, hiszen van egy Angéla nevű lányom, sokat énekeltem neki.

Kispál és a Borz: Emese

Szegény lány meg van bolondulva, úgy kell rászólni, hogy indul a busza, menjen szépen haza, holnap ne jöjjön újra. Igaz, a textus nem vet túl jó fényt az Emesékre, de annyira jó a szöveg és a dallam, hogy ihaj.

Omega: Léna

Ez egy örök klasszikus, az apai nagyapa azóta is felhánytorgatja, amiért egyik lányunokája sem lett Léna. Pedig amikor hull a hó, hallani, ahogy Dimitrij róla mesél. De Léna fogta magát, felült egy trojkára, gázt adott, agyő, Dimitrij! –azóta se látta senki.

URH: Márti

Ezt nem linkelem be nektek, mert csak borzalmas minőségben találtam meg, koncertfelvételeken - őszintén szólva én így is élvezem, de én alternatív zenék terén nagyon sokat elbírok. Akkor csak a lényeg:

Mártinak hívták
De nem ezért ástam el
Hanem, mert egyszer megkérdezte
Hogy hol van az a hely

Tudok egy helyet
Amit csak én tudok
Ha elmondanám nektek
Nem volna már titok
(Volna egy Mártitok.)

 

Mit jelent a jutka, angéla, léna, márti, zsuzsanna vagy ádám nevek?

Ha nem tudod, vagy ha egyéb nevek jelentésére, származására vagy kíváncsi, esetleg csak nézelődnél, mert még nem találtad meg az ideális keresztnevet a leendő gyereknek, nézz körül az Utónévkeresőben!

Art Company: Susanna

Minden szentnek maga felé hajlik a keze, íme egy dal Susannáról is, akinek szerelmébe beleőrülnek. Mert csak azért sem a magyar Zsuzsi, Zsuzsi, mutasd a… nótát - na azt a dalt nem linkelem.

Fenyvesi Gabi: Ádám, hol vagy?

Nagyon retró, és legalább annyira fenomenális. Ádám, hol vagy, merre csavarogsz, te kis galád? Ezt épp most én is énekelhetném a fiamnak.

Tudsz egy jó dalt a gyereked nevével?

Nágel Zsuzsi , 2013. június 27.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2013 07 08. 00:08
hát tényleg jó egy hires embernek a nevét adnni
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó