Testünk a szülés után

Élénk emlékként él bennem, hogy mikor a gyerek kicsusszant a hasamból, és odanéztem, láttam, hogy az egyik fele teljes mértékben plöttyedt, míg a másik oldalon még domborodott – ott volt a méhlepény. Addig is eszembe jutott sokszor, vajon mennyiben fog változni a testem a terhességtől és szüléstől, de akkor igencsak belém hasított a félsz, hogy ezzel a plötty hassal kell majd leélnem az életem.

Alapvetően nincs bajom azzal, ahogy végül is a testem változott, ahogy azt sem bánom, hogy maradt a hasamon némi felesleg, és szerencsére azóta a feszesség terén is jelentős javulás állt be. De lássuk bővebben, mire hathat a szülés és a terhesség a testünkön.

 • Nagy(obb) lábon élünk: Ha azt hitted, hogy a szülés után legalább a cipőd illeni fog a lábadra, hát, lehet, hogy nagyot tévedtél. Gyakori, hogy a kismamák lába a terhesség alatt fél, de akár egy egész számot is nő – és aztán nem is megy össze többet. Ez egyébként ugyanazoknak a hormonoknak köszönhető, amelyek a test egyéb ízületeit is ellazítják, hogy a baba majd kényelmesebben indulhasson útnak.
   
 • Izomtól duzzadó karok: Kilenc hónapig a hasadban hordtad a gyereket, most meg a karodban cipeled naphosszat. Ahányszor csak megemeled, az az izmaidnak olyan, mintha súlyzóznál. Épp ezért érdemes időnként átvenni a másik karra is a gyereket, nehogy a sokat használt kezedben az izom gondoljon egyet, és meghúzódjon. A másik jó kis karerősítő gyakorlat a babakocsizás, különösen vásárlás után, esetleg emelkedőn felfelé. Hogy a lépcsőzést már ne is említsem!
   
 • Rugalmas hüvely: A hüvely fantasztikus szerv, ami elképesztő tágulásra képes a szülés során, hogy utat engedjen a kisbabádnak. Aztán viszonylag rövid idő alatt eredeti méretére húzódik ismét össze, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy pont ugyanolyan lesz, mint szülés előtt. A legtöbb nő a szülés után három hónap elteltével érzi úgy, hogy hüvelye ismét a régi, ám sokan később is úgy érzik, van azért némi különbség. Ha sikerül visszanyerni a terhesség előtti súlyunkat, és rendszeresen tornáztatjuk intim izmainkat, azért ezen is lehet segíteni.

 • Szélesebb csípő: A terhesség során a medence pár centit tágul, hogy a babának nagyobb helye legyen, mikor világra akar majd jönni. Ugyanakkor az egyre növekvő méh a gerincünkre is hatást gyakorol, és ahogy nő a baba, úgy kerül máshová a súlypontunk. Jó hír, hogy a legtöbb nő csípője szülés után visszanyeri eredeti méretét, bár persze a rárakódott zsír esetleg vastagabbnak mutathatja. A törzs mélyebb izmaira ható gyakorlatokkal ezért a testrészért is sokat tehetünk.
   
 • Plöttyedt has: Bár a császármetszés nagy hasi műtétnek számít, ma már szerencsére a legtöbb helyen nem vágják át a hasizmokat a műtét alatt, csupán odébb tolják őket az útból. Miután a seb összeforradt, és letelt a hat hét regenerálódási idő, a császározott pocak ugyanúgy regenerálódik, mint a hüvelyi úton szült mamák hasa. Érdemes a hathetes gyermekágy után fokozatosan visszatérni a hasizomgyakorlatok végzéséhez, és ha külön feszesítésre vágyunk, használjunk közben némi plusz súlyt is.
   
 • Anyás mellek: ha megkérdezném, hogy mi az, ami a terhesség alatt hatalmasra nő, ám a baba születése után jócskán összemegy, nyilván a legtöbben azt vágnátok rá, hogy a has. Pedig a mellünkkel is ez történik. Kétségtelenül kisebbek lesznek szülés után, attól függetlenül, hogy szoptatunk-e vagy sem. Ez annak köszönhető, hogy a mell szövetei ekkor hajlamosak kissé megnyúlni, vagyis meglógni, ami ellen sokat tenni nem nagyon lehet. Persze, számít, hogy milyen állapotban vannak a mellkas izmai és az is, hogy milyen a melltartónk – egy jól kiválasztott darab csodákra képes.
   
 • Vöröslő striák: Mázlista génkészletet örökölt az a nő, akin egy fia stria sem alakult ki a terhesség alatt. Legtöbben nem ússzuk ezt meg, és dacára bármilyen drága és jó marketinggel rendelkező kencének, bizony egyre inkább emlékeztetünk egy zebrára. No, nem a fekete-fehér csíkos fajtából, persze, mert ezek a terhességi csíkok inkább vöröslenek. A csíkok nemcsak a hasunkon jelenhetnek meg, de a mellen, sőt a fenéken is. Ha valaki attól félne, hogy emiatt már sosem hordhat bikinit, most megnyugtatnánk, a striák szerencsére idővel szép tempóban halványodnak majd, a végén talán egy-két árnyalattal ütnek csak el majd a rendes bőrszínünktől enyhe ezüstösséggel. Ezeket szégyellni szerintem felesleges, csak arról tanúskodnak, hogy már kihordtunk egy gyereket.

Ti milyen változásokat észleltetek még a testeteken a terhesség alatt és a szülés után?

Szilágyi Diána , 2011. november 14.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(21 hozzászólás) 

2011 11 17. 08:03
2cirmi2
gátmasszázs témában nem tudok semmit mondani, de fenn tartom h attól sem maradhat semmi nyúlás.Gondolj bele h életünk során az "ott" hányszor nyúlik a sokszorosára mielőtt szülni megyünk..már ha érted h mire gondolok:)
akinek tágabb az inkább a belső részekre értendő, ahol már érezhetően az izom is szerepet játszik.Kíváncsi lennék h mit mond majd az orvosod,majd egy másik hasonló témájú cikkhez vagy akár ehhez megírhatnád.Még az jutott eszembe h esetleg méhelőreesésed lehet és amiatt érzed és tapasztalod azt, amit.
→ válasz erre
2012 08 13. 15:35
ismerek egy megoldást amitől a löttyedt has újra feszessé tud válni. Nagyon hatásos módszer. Viszont itt nem reklámozhatom ugyhogy privátba lehet érdeklődni (sas.v.ann@hotmail.com )
→ válasz erre
2020 01 24. 18:21
Összesen (babával együtt) 20 kg-ot nőtt a testtömegem a terhességem alatt, a szülés után 1 héttel már csak 8 kg felesleg, két hónapon belül pedig semmi felesleg nem volt rajtam, pedig eleinte nem is tornáztam. A bőrömön semmi változás, semmi nyúlás vagy stria nem keletkezett. A hasam gyorsan és szépen visszahúzódott, később pedig, amikor már volt egy kis időm a kisfiam mellett magammal is foglalkozni szép haránt hasizmaim lettek a tornától, szebbek mint előtte valaha. Jártunk baba-mama tornára is, de az inkább szórakoztató volt, mint hasznos :) Csak a melleim változtak meg, nagyobbak és formásabbak lettek, B-ről C kosárra váltottam, és most, 13 év elteltével is ugyanolyanok. Azt hozzátenném, hogy egyetem utolsó évében, vagyis 23 évesen szültem. Valószínűleg a fiatal koromnak is köszönhettem, hogy nem ártott a testemnek. A doki is azt mondta, hogy olyan, mintha gumiból lennék :) Hát remélem, nemcsak a kor, hanem a genetika is közre játszott, mert most, 36 évesen újra próbálkozunk, és hát, bár a páromat baromira nem érdekli, de én szeretnék jól kinézni, és később, öregen is csinos idős hölgy lenni :)
→ válasz erre
Összes hozzászólás (21) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó