Világrajövetel tarifa nélkül Két éve új rendszert vezettek be a veszprémi kórházban: betiltották az úgynevezett megkért szüléseket

Több mint két éve annak, hogy a veszprémi kórházban egyik napról a másikra megszűntek az úgynevezett "megkért szülések". A szülészeten dolgozó orvosok kezdeményezésére 2004 szeptembere óta csak az éppen ügyeletben lévő kollégák segíthetik a világra az újszülötteket.

Az országosan is újdonságnak számító rendszer alapjaiban változtatta meg a kialakult szokásokat, mivel korábban a veszprémi intézményben a nőknek csaknem a kétharmada a fogadott orvosánál szült. A kórház elégedett az elmúlt két év tapasztalataival, a kismamák viszont megosztottak a kérdésben.

- Eltelt már annyi idő, hogy nyugodt szívvel kijelenthetem, az új rendszer bevált - állítja Csergőffy Gyula főorvos, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház és Rendelőintézet szülészet-nőgyógyászati osztályának helyettes vezetője. - A 2004 szeptemberében bevezetett gyakorlatnak szinte csak pozitív hatásai vannak. Elöljáróban annyit: korábban előfordultak az osztályon orvosi hibák, az elmúlt két évben azonban megszűntek a szülészeti műhibaperek. Ennek pedig az a fő oka, hogy a kollégák pihentebbek lettek, jobban tudnak koncentrálni.

A veszprémi kórházban tavalyelőtt egyik napról a másikra vezették be azt a rendszert, amely szerint a szülészeten nem végezhetnek úgynevezett megkért szülést, azaz a kisbabákat kizárólag az éppen ügyeletben lévő orvosok segíthetik a világra. Furcsa módon a magyar egészségügyben már akkor is kuriózumnak számító változás csak a közelmúltban került reflektorfénybe, annak apropóján, hogy a szombathelyi Markusovszky kórházban szintén megtiltották, hogy munkaidőn kívül a kismama fogadott orvosa szülést vezessen le. Szombathelyen a lépést a menedzsment és a szülészorvosok közötti konfliktus váltotta ki: a kórház vezetése nem akarta kifizetni a szülészek által visszamenőlegesen követelt ügyeleti díjakat.

A veszprémi kórházban egészen más volt a motiváció. A változtatás hátterében ugyanis az egyik szülész kollégájuk tragédiája áll. Egy rejtett alapbetegség, valamint az úszás okozta akut megterhelés mellett a 44 éves szülész folyamatos túlterheltsége is szerepet játszott a tragédiában.

A fogadott orvosnál való szülés lehetőségének eltörlése nem akármilyen változtatást jelentett. Az ország különböző részein - az anyagi és az életkörülményektől, valamint szokásoktól függően - mai napig bevett szokás a megkért szülés. Akadnak ugyan olyan vidékek is, ahol alig gyakorolják ezt a rendszert, de a nagyvárosokban, és főként Budapesten a szülések döntő többségét a kismamák által fogadott orvosok végzik, általában előre meghatározott összegű, borítékban átadott pénzért. Veszprémben 2004-ig a babák csaknem kétharmadát fogadott orvosok segítették világra, akik általában 20-40 ezer forint hálapénzt kaptak a hálás szülőktől. (Tegyük hozzá: ezek a tarifák évről évre emelkednek.)

A megkért szülések letiltása alapjaiban rengette meg a veszprémi szülészorvosok anyagi helyzetét. Nem egyformán persze, hiszen valakinek csak két-három, másoknak viszont 15-16 szülés is jutott egy hónapra. Kezdetben - az orvoskolléga tragédiájának árnyékában - a pénztárca megcsappanása még nem tűnt elviselhetetlennek, ám az eltelt két év bebizonyította, hogy az ügyeletben levezetett szülésekért csak nagyon ritkán adnak hálapénzt. A közelmúltban a tizenként szülész közül ketten a főigazgatóhoz fordultak, azt kérve, tegye lehetővé a megkért szülések visszaállítását. (A főigazgatótól nem sikerült megtudnunk, hogy kikről van szó.)

Nyilván nem mindenkit érintett egyformán az új rendszer. Bár erről nem szívesen nyilatkoztak az általunk megkérdezettek, de a veszprémi kórházban folytatott beszélgetésekből valószínűsíthető: az idősebb korosztályhoz tartozó szülészek számára könnyebb volt elfogadni a bevezetett változásokat, talán azért, mert ők már a korábbi időszakban biztos egzisztenciát teremtettek maguknak, részben a zsebbe juttatott hálapénzből, másrészt a legális magánpraxisból. Most pedig úgy gondolják: most már megtehetik, hogy lazíthatnak a tempón. A pályájuk elején tartó, fiatalabb kollégáknak viszont nagyon is hiányozhat a megkért szülésekért korábban kapott pénz. Nem csoda, ha mára megbomlott a veszprémi szülészorvosok korábbi egysége.

Rácz Jenő szerint itt az ideje annak, hogy az egész országban jogilag rendezzék a megkért szülések ügyét, hiszen az évtizedek alatt kialakult gyakorlat számos problémát vet fel.A kórházigazgató, az orvosok többsége és a szülésznők sikeresnek ítélik a két éve bevezetett rendszert, bár azt elismerik, hogy különösen a kezdeti időszakban nehezen tudták elfogadtatni a változásokat a kismamákkal.

- Kétségtelen, hogy a megkért szülések intimitása, a kismama és a fogadott szülészorvos közötti feltétlen bizalom nem teremthető meg az új rendszerben - mondja Pálfiné Keszler Edit, a szülőszobai részleget vezető szülésznő. - Éppen ezért az anyák sokáig nem értették meg, miért van szükség a változtatásra. A szülésznőknek, ápolóknak nem kis feladatot jelent megnyugtatni az aggódó kismamákat, viszont a szülést követően szinte csak pozitív véleményt hallani tőlük.

A teljes cikk >> klikk

Forrás: NOL

 
 
 
Címkék:  

szülés

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?