15 furcsa babona a terhességről, amit sokan még ma is elhisznek

Nem is gondolnátok, milyen sok babona látott már napvilágot. Sőt annyira beépültek a köztudatba, hogy a legkevésbé babonások is komolyan veszik némelyiket.

Az Eszti-Téka egy blog az anyaságról, az anyává válásról és az első évek nehézségeiről. Őszinte, belsőséges gondolatokat és jó tanácsokat olvashatsz, amiket talán még a legjobb barátnődtől sem mernél megkérdezni.

A babonákat semmi tudományos ténnyel nem lehet alátámasztani. Mégis makacsul öröklődnek tovább generációról generációra.

A várandósággal kapcsolatban

Talán legelterjedtebb babona, hogy a 12. hétig titkoljuk a terhességünket. De miért is? Mert fő a biztonság. Ugyanis senki nem akarja, hogy veszélyeztessék a babája életét az első 12 hét alatt.

15 furcsa babona a terhességről, amit sokan még ma is elhisznek

Milyen babonák vannak, amikkel a hiedelem szerint a babánk életét veszélyeztetjük?

* Ha elmondjuk, hogy várandósak vagyunk

* Ha vásárolunk a babának bármilyen holmit

* Ha előre iszunk a baba egészségére

Ennek mennyi az igazságalapja? A várandósságok 15-20%-a végződik spontán vetéléssel. Ennek 70%-a az első 12 hétben fordul elő. Sok esetben nem lehet tudni, hogy mi okozza a vetélést, egy dologban azonban biztosak lehetnünk: hogy nem a fent említett okok valamelyike.

Mi lesz a baba neme? Lássuk be, attól a pillanattól fogva, hogy kiderül, babát várunk, mindenki egy dologra kíváncsi mindennél jobban: milyen nemű baba lakik a pocakban. Talán nem véletlenül alakult ki ennyi "megfigyelésen alapuló" hiedelem az elmúlt évszázadok alatt:

* A várandós has alakja elárulja: Ha gömbölyű a pocak, lányt rejt, ha csúcsos, fiút.

* Ha sósat kíván a kismama, fia születik, ha édeset, lánya.

* Ha sokat van rosszul a várandós anyuka, lánya lesz; a fiúk kíméletesek az anyjukhoz.

* Ha a várandós anyuka megszépül a terhesség alatt, akkor fiút vár, ha megcsúnyul, lánya lesz.

* Szódabikarbóna teszt: reggeli első vizeletbe egy kávéskanál szódabikarbónát tesznek. Ha pezsegni kezd, fiú lesz, ha nem pezseg, lány.

VIDEÓ: sok helyen bulival egybekötve derül ki a baba neme

És ma már, az internetnek hála, a kismamák a kínai fogantatás horoszkópot is igénybe vehetik, azaz ha megnézik a fogantatás pillanatában a korukat, és hogy milyen hónapban fogant a baba, megtudják, hogy kisfiú, avagy kislány születik. És még a következő gyermekünk nemére is van miből következtetni: ha egy fiúgyermek holdfogyatkozás idején születik, a következő gyermek lány lesz, ha lány születik a fogyó hold idején, a következő gyerek fiú lesz. Azért senki ne lepődjön meg, ha végül a jóslatok ellenére mégis ellenkező nemű baba érkezik...

Talán ezeket is mind hallottuk már a várandósság alatt, akik valaha is babát vártunk:

* Ha a várandós kismama gyomorsavval küzd, akkor biztosan dús hajú babája fog születni.

* A kismama ne csodálkozzon rá semmire, ami furcsa növény, állat, vagy akár rút ember, mert az vagy befolyásolja a kicsi szépségét, vagy a bőrén különös folt formájában visszaköszön.

* Ha anyuka nagyon megkíván valamit, és megérinti az arcát, akkor az a baba arcán valamilyen elváltozás formájában visszaköszön.

15 furcsa babona a terhességről, amit sokan még ma is elhisznek

A szüléssel kapcsolatban is jócskán akadnak babonák

Amíg még természetes volt az otthonszülés, a bába egy ollót vagy egy kést tett a szülő nő ágya alá, hogy ezzel elvágja a fájdalmat, azaz megkönnyítse a fájdalmas vajúdást. A vajúdó nő nem ihatott szűk szájú üvegből, mert azzal megnehezítette saját dolgát, még nehezebb lett ettől a szülés.

A tejfakasztó buli sem véletlenül terjedt el, két jelentést is tulajdonítanak neki: azért kötelező alkoholt innia az újdonsült apukának az újszülött egészségére, mert különben a baba nyűgös és hasfájós lesz. Egy másik magyarázat szerint, ha az újdonsült apuka nem iszik eleget, a kismamának nem lesz elég teje, amivel majd a babáját táplálhatja.

15 furcsa babona a terhességről, amit sokan még ma is elhisznek

A baba érkezése után is jócskán el vagyunk látva népi bölcsességekkel

Amikor megszületett a kisfiam csak néztem a sok jó tanács kapcsán:

* Keresztelőig fonákkal (azaz fordítva) kell a babára ráadni a ruhát, hogy távol tartsa a rossz szellemeket

* A piros cérna elűzi a rossz szellemeket, ha a baba csuklójára kötjük. Ezt is keresztelőig kell hordania az újszülött babának. Számomra meglepő, hogy ez még ma is mennyire elterjedt szokás.

* Nem szabad a babaruhákat éjszakára kint hagyni a szabadban száradni, mert a baba nem fog tudni éjjel aludni.

* Mindenképpen örülni kell, ha keresztelés közben sír a pici baba, mert így biztosak lehetünk abban, hogy a belé költözött rossz szellemek épp elhagyják csecsemőnket.

Természetesen, mint minden lista és gyűjtemény, ez is szubjektív. Ha hozzátennél valamit, írd meg!

Legyél te is az Eszti-téka közösség tagja!

 

 

2017. október 18.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?