20 évvel kitolhatjuk a menopauza kezdetét

Akár 20 évvel is kitolhatja a menopauza kezdetét egy úttörő brit beavatkozás, amelyet a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó brit szakemberek egy csoportja dolgozott ki. A tudósok szerint a beavatkozás több millió nő számára kínálhat életminőségjavulást azáltal, hogy később tapasztalja csak meg a menopauza tüneteit, mint a rossz hangulat, az alvási nehézségek, a szorongás, a hőhullámok, az éjszakai izzadás és a csökkenő nemi vágy. Továbbá az új módszer rengeteg nőnek jelenthet megoldást a változókorral járó szív- és érrendszeri gondok vagy a csontritkulás kezelésére is.

20 évvel kitolhatjuk a menopauza kezdetét

A 7 ezer és 11 ezer font közötti eljárást 40 év feletti nőknek kínálja a birminghami székhelyű ProFam cég, amelyet Simon Fishel, a mesterséges megtermékenyítés területének ismert kutatója állított fel más specialistákkal együtt.

Az eljárás során kulcslyukműtéttel távolítanak el petefészekszöveteket, majd lefagyasztják és aztán a menopauza kezdetével visszaültetik a szervezetbe. A szöveteket a csökkenő hormonszint növelése érdekében bő vérellátású helyre ültetik vissza, például a hónaljba. Hasonló eljárást eddig csak rákos nők termékenységének megőrzésére alkalmaztak. A rákkezelés után ha úgy döntenek, hogy gyereket szeretnének, a petevezetékbe visszaültetik a lefagyasztott szöveteket.

„Ez az első projekt a világon, amely egészséges nők petefészekszöveteit őrzi meg krioprezervációval pusztán a változókor elhalasztására." - fogalmazott a vezető orvosok egyike, Yousri Afifi a The Times című lapnak.

Az, hogy a menopauza hány évvel tolható ki a beavatkozás révén, attól függ, hány éves a páciens a szövetvételkor. Egy 25 éves nőtől származó szövet akár 20 évvel is kitolhatja a változókor kezdetét a visszaültetés után, egy 40 éves nőtől származó viszont lehet, hogy csak öt évvel.

Az Edinburghi Egyetem kutatója, Richard Anderson, a beavatkozással kapcsolatban azt mondta,

"Nem újdonság, hogy a lefagyasztás és a későbbi visszaültetés helyreállíthatja a hormonszinteket, de az kevésbé világos, hogy ez biztonságos-e".

Simon Fishel szerint ez a módszer nagyban elősegítheti a mesterséges megtermékenyítések eredményességét, mivel az eljárás révén elkerülhető a gyógyszerek alkalmazása a petefészkek stimulálására, és sokkal több petesejt termelődhet.

A petefészkek lefagyasztásával és visszaültethetőségével számos lehetőség megnyílik a gyermeket akaró nők előtt. A petefészekre káros betegségek kezelése megoldhatóvá válik úgy, hogy ne okozzon maradandó termékenységi korlátozást. Az öregedésből származó szülési korlátok kitolódhatnak jóval 45 év fölé, ezért várhatóan a tehetősebb társadalom élni fog annak lehetőségével, hogy az intenzív karrierépítés, élsportolás vagy bármilyen tevékenység érdekében későbbre tolja gyermekvállalási szándékát, amennyiben a petefészkek állapotát így nem befolyásolja. Kérdés persze, hogy ez milyen irányba viszi a társadalmunkat, a gyermekvállalási és nevelési szokásainkat, továbbá, hogy a beavatkozásnak nincsenek-e olyan rejtett csapdái, amit tapasztalat hiányában még nem ismerünk. Eddig 9 nőn már sikeres beavatkozást végeztek.

SZHK , 2019. szeptember 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó