#baba#anya

4 jele annak, hogy a baba elég tejet kap avagy, mikor van itt az ideje segítséget kérni.

Hihetetlen, hogy az anyukák mennyi időt töltenek azzal, hogy a babájuk táplálkozásán gondolkodnak, köztük én is, hisz anya vagyok. Hirtelen úgy tűnik, hogy az élet az etetések és a szoptatások körül forog, ami tök érthető, hisz a világ közepe ő lett. Az az apró teremtés. Így ha azon gondolkodsz, hogy vajon elég tejet kap-e a babád, nem vagy egyedül.

 


Mennyit, hányszor, hogyan?

A baba etetési időbeosztása az életkortól és a fejlődési stádiumoktól függ (helló, csoportos etetés, bizony), de általában a korai kolosztrumos napok után a szoptatott babáknak 8-12 alkalommal kell enniük 24 óra alatt, amint a tejellátás megteremtődik. Viszont, ahogy a szakértők és az anyák is elmondják, a babák nem mindig a tápanyagokért esznek. Előfordulhat, hogy a babánl azért akarja az egész estét a mellünkön tölteni, mert növekedési hullámon megy keresztül, fogat vág, vagy egyszerűen csak a közelünkben akar lenni.

Csupán négy…

Bár hasznos nyomon követni az etetéseket, előfordulhat, hogy a picink nem követi minden nap a pontos menetrendet - és ez rendben is van, nem kell pánikba esni (mondom ezt úgy, hogy én is pánikba szoktam még esni). Egyes szoptatási alkalmak örökkévalóságnak tűnhetnek, míg mások rövidebbek. Tök okés. De itt jön a kérdés, hogy akkor mégis honnan tudhatnánk, hogy a csecsemőnk elég tejet kap-e? Mindaddig voltam én is tanácstalan, míg ezzel a négy jellel nem kerültem tisztába.

Először lefelé vezet az út

A legnyilvánvalóbb és első helyen a gyermekorvos vagy a szoptatási tanácsadó a súlygyarapodás ellenőrzését fogja vizsgálni. A jól táplált baba hízik és egyenletes növekedési görbét követ. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint normális, ha a baba születése után születési súlyának körülbelül 7%-át veszíti el, de 10 nap és 2 hét között vissza kell érnie az eredeti születési súlyát, és onnantól kezdve tovább kell gyarapodnia. Az átlagos súlygyarapodás heti 5-7 uncia, azaz körülbelül egy-két kiló havonta az első hat hónapban, majd ezután kissé lelassul, de mint minden mással, a csecsemők is követik a saját mintájukat, és a saját tempójukban nőnek. Az időbeli átlagos növekedés az, ami számít, és részben ez az oka annak, hogy a gyermekorvos nem minden nap méreti meg a babát. Amíg a baba növekedési görbéje egyenletes, több mint valószínű, hogy elegendő tejet kap.

Mutatja ő, mikor jó neki

Ha hallgatod a szoptatott babát, miközben táplálkozik, hallani fogod azokat a kis kattanásszerű hangokat, amikor lenyeli a tejet. Ez jó jele annak, hogy a teje lecsepeg, és a baba megkapja a szükséges tápanyagot. Amikor befejezte, az elégedett babád vagy álmosan leesik a melledről és szundikál, vagy abbahagyja a szoptatást, és elégedettnek és ébernek tűnik. Természetesen mindig lesznek olyan fázisok, amikor a kicsid nyűgös lehet, és vigasztalásképpen a melleden akar maradni, de általában egy jóllakott baba nem ébred fel, és nem sír, ha eleget ivott.

A tartalom

Egy jelből biztosan tudtam, hogy jó étvágyú a fiam, hogy elégszer, talán már túl sokszor is cserélek pelenkát, de rá kellett, hogy jönnöm, a piszkos pelenka jó dolog, ha a baba táplálkozásának nyomon követéséről van szó. Mert, ha sok a pelus, jókat eszik a picim is. A pelenkák száma a baba életkorával azonban változik. Ahogy a kis teste növekszik, úgy nő a vizelet mennyisége is, de általában a babának naponta legalább 4-6 nagyon teli, nedves pelenkája lesz (több, ha ruhát használ, mert az gyorsabban telítődik). A széklet a csecsemők életkorának előrehaladtával kissé szórványosabb lehet, így nem biztos, hogy ez a legjobb mutatója annak, hogy mennyi tejet kapnak – igen, itt kicsit ismét rám tört a tanácstalanság, de na, azért vagyunk itt, hogy tanuljunk-, viszont arra kitűnő, hogy láthatjuk, mennyire emészti jól a tejet.

Ismerd meg

Néhányuknak minden nap lesz székletürítése, míg másoknál előfordulhat, hogy néhány napot kihagynak, vagy még hosszabb ideig tart a székletürítés, de ezzel semmi gond. Kezd el megismerni a babád szokásait, hogy meghatározhassad, mi a normális a ti esetetekben. Ne aggodalmaskodj azon, hogy valamit elrontasz vagy nem tudsz mindent, ez számodra is egy új terep, neked is sok új dolgot kell megtanulnod, legyetek ebben társak a piciddel és legyen egy tartalmas utazás mindkettőtök számára.

 

D. Dominika , 2022. február 28.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?