5+1 szabály, ha újszülött-látogatóba mész

Nincs is nagyobb izgalom annál, ha egy kis jövevény érkezik a családba, vagy a baráti körünkbe. Persze mindenki szinte azonnal látni szeretné, mégis érdemes kivárni az ajánlott 6 hetes kort a látogatásra. Ha nincs semmilyen kizáró ok, amiért ennek leteltével ne mehetnél és a szülők is egyértelműen hajlanak rá, hogy látogatókat fogadjanak, - erről érdemes alaposan meggyőződnöd, hogy nem csak ímmel-ámmal adják be a derekukat-, akkor végy magadhoz egy apró üdvözlő ajándékot és indulj neki! Jó azonban, ha felkészülsz rá, hogy minden újdonsült szülő másképp reagál a vendégekre, hiszen bármily szívesen is találkoznának mindenkivel, elképzelhető, hogy a megváltozott élethelyzet miatt az átlagosnál nyűgösebbek, harapósabbak, vagy egyszerűen csak fáradtabbak lesznek. Éppen ezért mindenekelőtt vedd figyelembe a következő aranyszabályokat!

1)) Érkezz pontosan és ne maradj sokáig!

Ne menj előbb és ne késs! Egy új család bontogatja épp a szárnyait, akiknek most még nincs jól bejáratott napirendje. Valószínűleg örülnek, ha minden nap nagyjából ugyanakkor tudnak fürdetni, ha a kicsi rendesen eszik és ha nekik is jut néhány lopott óra alvás. Ne rondíts bele az igen kaotikusnak mondható ritmusukba, próbálj meg minél kisebb teher lenni. Érkezz pontosan és max egy órát maradj, hogy biztosan ne zavard őket!

2)) Készíts ételt és vigyél belőle!

Kérdezd meg a kismamát, hogy enne-e valamit, amit jelenleg idő és energia híján nem tud elkészíteni. Légy jófej és vállald be, hogy megcsinálod és vigyél neki belőle egy tetemes adaggal!

3)) Fertőtleníts, moss kezet!

Elsőre roppant evidensnek tűnik, de el nem hiszed, hányan nem foglalkoznak ezzel! Amikor megérkezel kérdezd meg, hogy hol tudsz kezet mosni, esetleg, hogy kaphatsz-e kézfertőtlenítő gélt, a biztonság kedvéért. Gondolj csak bele, mennyi minden tapadt rád odafelé menet, például a tömegközlekedésen!

4)) Betegen menni tabu!

Elvileg ez is egyértelmű manapság. Azt azonban még sokan nem gondolják át, hogy van-e más beteg a környezetükben, akivel a napokban kapcsolatba kerültek, vagy akivel egy fedél alatt laknak. Tehát, ha a párod, a kollégád durván beteg, lehetőleg ne menj látogatni, hátha rajtad még nem jelentkezett a rosszullét, de a babára-mamára simán ráragaszthatod. Ha beteg voltál egy héttel ezelőtt, akkor is érdemes még egy heted pluszban várni, hogy biztosan kimenjen belőled minden baci.

5)) Ne puszilgasd a csecsemőt!

Sem az arcát, sem pedig a kezeit! Előbbi túl közel van a szájához, ahol a sok kórokozó észrevétlenül bekúszhat, a kezét pedig szintén a szájába veheti, így ez a tiltás is érthető. Jó, ha azt is megkérdezed, hogy felveheted-e pár percre, vannak ugyanis szülők, akik az első hetekben, hónapokban ezt nem szeretnék. Tartsd tiszteletben a kérésüket!

+1: Legyél segítőkész!

Ha közeli viszonyban vagy a szülőkkel, bátran ajánld fel a segítséged gyakorlatilag bármiben, amiről úgy gondolod, hogy hasznukra lehetnél. Sokszor egy gyors bevásárlás, egy porszívózás, de még egy mosogatás, vagy egy leves főzése is hatalmas segítség a kismamáknak, kispapáknak.

B.F. , 2018. november 25.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?