5 dolog, amit tudnod kell a császár utáni természetes szülésről

Először is, hadd gratuláljak neked, aki ezt a cikket olvasod, és a második gyerkőc szülését tervezed! Fantasztikus nő vagy és anya, és minden elismerésem, hogy a világra hoztál egy gyermeket és az esetleges felmerülő komplikációk ellenére van erőd és bátorságod, egy kistestvérnek is életet adni!

 

A legtöbb, első gyermekét császárral szülő anyuka, a következő kisbaba tervezésekor attól tart, hogy kockázatos azt, természetes módon „kipottyantani”, még akkor is, ha minden feltétel adott, tehát semmi nem indokol egy következő császározást.

Ám, a közhiedelemmel ellentétben, a császár utáni természetes szülésnek legalább annyi pozitívuma van, mint árnyoldala, melyeket statisztikai adatok és megfigyelések is alátámasztanak:

  1. A legtöbb természetes szülés teljesen kockázatmentes: egy 2017-es amerikai kutatás szerint, a második gyermeküket természetes szüléssel tervező nők kb. 80%-a sikeresen hozta világra gyermekét, beavatkozás nélkül. A folyamatos orvosi felügyelet mellett pedig szinte az utolsó pillanatig megoldható, ha mégis egy újabb császármetszésre lenne szükség.
  2. A második, illetve harmadik császározás során fellépő komplikációk esélye jóval magasabb, mint a természetes szülés közben előforduló méhrepedésé. A korábbi nagyműtét során a méhen keletkező heg szétválasztását tartják a legaggályosabbnak a szakemberek a következő várandósságnál, ám a méhrepedés esélye természetes szülésnél 0,2%. Egy második császár esetében a komoly komplikációk megjelenésének 4,3, a harmadik beavatkozás esetében pedig 7,5 (!) százalék esélye van.
  3. A természetes szülés jelen esetben is sokkal biztonságosabb, mint a császározás. Ahogy az első gyermeküket váró nők esetében is tanácsos elkerülni – ha csak nem szükséges és indokolt – a mesterséges beavatkozást, úgy a későbbi terhességek során is (tehát a tényen, hogy biztonságosabb a természetes szülés, az sem változtat, hogy már volt egy császárod). A fő probléma a vágással; a vérzés, a véralvadási problémák, illetve a fertőzések kialakulásának kockázatával van, illetve az elnyúló regenerálódási idővel. A természetes szülést választó nők esetében kisebb maga az édesanya és a csecsemő halálának, valamint a szülés utáni depresszió előfordulásának kockázata is.
  4. Az előző pontban említett regenerálódási idő lerövidülése kulcsfontosságú és felbecsülhetetlen érték. Gondolj csak bele: amikor a kicsit végre a kezedben tarthatod, legszívesebben azonnal hazamennél Vele; haza, az intim, kényelmes és barátságos környezetbe, haza, a másik gyerkőcöd és a férjed óvó ölelésébe. Nagyműtét után azonban még napokig a kórház falai között, megfigyelés alatt kell maradnod.
  5. Amit tudnod kell: nehéz lesz olyan orvost találnod, aki támogat a természetes szülésben, hiszen – valahol érthető módon -, mai napig félnek ettől. Ezért a legfontosabb, hogy alaposan utána járj a kockázatoknak, kérd ki több szakember véleményét is és esetleg olyan kismamákét a környezetedből, akik hasonló helyzetben vannak. Amint megtalálod a hited, és megtanulsz bízni a sorsban és a dolgok menetének természetes lefolyásában, gyorsan és ösztönösen tudsz dönteni.

            Ne feledd, az orvosok és a nővérek, nem csak „nézőként” vannak jelen a terhességed és a szülés során, hanem valódi, hathatós segítséget és támaszt tudnak nyújtani, ha esetleg bármi komplikáció lépne fel mégis a természetes szülésnél! Ne aggódj, bízz magadban, bízz a testedben!

Plézer Panna , 2018. június 27.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?