5 dolog, amivel az első trimeszterben szembesülhetsz

A terhesség első szakasza; az első trimeszter a 12. hétig tart. Ebben az időszakban kezdődnek meg a baba normál fejlődését és a mama egészségügyi állapotát ellenőrző vizsgálatok, és rengeteg változáson mész át mind fizikálisan, mind mentálisan. Sok új tapasztalattal leszel gazdagabb és bizony gyakran előfordul, hogy a terhességről korábban alkotott képed is felülíródik.

Mert hát mindannyiunkban él egy elképzelés arról, milyen lesz, amikor a várandósság 9 hónapjába lépünk, édesanyánk, testvérünk, barátnőink élménybeszámolói alapján ezer és egy információ birtokába jutunk már jóval a fogantatás előtt. De mégis más, amikor VELÜNK történik meg, és olyan dolgokkal is szembe találjuk magunkat, amikről csak keveset tudunk/ vagy csak eddig eszünkbe sem jutottak.

Az első trimeszterben – többek között- a következő 5 dologgal szembesülhetsz:

 1. Rosszul létet bármi előidézhet. A leggyakoribb kiváltó okokat már ismerjük, például erős ízek-szagok, parfüm, autóillatosító, erős fények, egy állott levegőjű helyiségben való tartózkodás… de sajnos minden kismama más és más, így a lista is változatos, ki mitől lesz rosszul; tehát ha az előbbieket kerülöd, akkor sem biztos, hogy megúszod a hányingert (a várandós nők kb. ¾-e szenved tőle)
   
 2. Egy kicsit (vagy nagyon) bosszantani kezd a férjed! Teljesen természetes, hogy a férfiak nem tudják 100%-ig átérezni a terhességgel járó változásokat, amik a nők testében zajlanak le, ezáltal, még ha mindent meg is próbál megtenni érted a párod, akkor is olykor nagyon szerencsétlenül jön ki a lépés, és az is nyilvánvaló, hogy a cikázó hormonjaid miatt kevesebb türelemmel tudod kezelni, hogy a születendő gyermeked apja nem képes olvasni a gondolataidban. De ne feled, hogy ő csak a legjobban akarja mindkettőtöknek és szerencsés vagy, hogy melletted áll – mert néha elég kibírhatatlanul tudsz ám viselkedni te is!
   
 3. Hirtelen rájössz, hogy a gyermekvállalás nem olcsó mulatság – vagyis, hogy éppenséggel baromi költséges! Valószínű eddig azt hitted, hogy a házi kedvencetek ápolása és ellátása, valamint a kocsitok fenntartása és az enni való viszi el a legtöbb pénzt. Ám, amikor teherbe esel és elkezded összeszedni, mennyi mindenre lesz szükség, közvetlenül a bébi megszületésekor (hát még ha előre is tervezel az első egy évre!), pillanatok alatt rá kell jönnöd, hogy a világ minden pénzét el lehet költeni babaholmikra – de a megtakarításotokat legalábbis biztosan. Ilyenkor gondolj arra, hogy a ma kapható kütyük fele nem is létezett még akkor, amikor te megszülettél és mégis felnőttél „valahogy”. Szelektálj!
   
 4. Legszívesebben egész álló nap csak szundikálnál – az alvás minden idődet lefoglalja! Reggel alig bírsz kikelni az ágyból, délután alig várod, hogy hazaérj a munkából és pihenj egyet; ne is álmodozz edzésről, barátnőzésről vagy bevásárlásról; örülj, ha az energiáidból a lakás rendben tartására telik.
   
 5. Ráeszmélsz, hogy az, hogy megnőttek a cicijeid, egyedül a férjednek öröm… Neked legalábbis elég nagy macera. Ha hason fekve alszol el, kínzó fájdalomra ébredsz, a hátad is sajogni kezd az „ikrek” terheitől (nem sokára még a pocaklakó is rárak erre egy lapáttal) és újabb és újabb melltartók beszerzésére kényszerülsz – hátha valamelyik elég kényelmes lesz!

Persze minden eltörpül a mellett az öröm és boldogság mellett, amit a születendő gyermeked egészséges növekedése okoz! Gondolj arra, hogy minden rendben lesz és 9 hónap múlva egy csodálatos teremtésnek adhatsz életet.

Plézer Panna , 2018. március 26.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó