5 (nem túl kellemes) igazság, amit elhallgatnak a szüléssel kapcsolatban

Egy gyermeknek életet adni; csodálatos dolog. A terhesség és a szülés pedig az az út, ami eddig a gyönyörű pillanatig vezet… Ám akadnak kevésbé szép velejárói is, amiről a szülőszobán kívül alig beszélnek. Pedig szerintünk nagyon is fontos lenne, hogy minden kismama tudja, hogy ami éppen történik Vele, az teljesen normális; a szülés velejárója!

  1. A kisbabán kívül más is „távozik” majd a testedből

Nem köntörfalazunk; van rá esély, hogy a nyomás közben, ahogy kitolod magadból a picit; bepisilsz, bekakilsz vagy gázok jönnek ki a testedből (főleg, ha epidurális érzéstelenítést alkalmaznak Nálad és már ne tudod kontrollálni a záró izmaid). Hidd el, fölösleges görcsölni ezen, a szülőszobában ez minden napos, és senkit sem zavarni – a nővérke majd eltakarítja. A legfontosabb úgyis az, hogy egy egészséges babát hozz a világra (és persze a Te épséged), a többi mind mellékes.

5 (nem túl kellemes) igazság, amit elhallgatnak a szüléssel kapcsolatban

  1. Először a baba, aztán a placenta jön

A méhlepény egy félig anyai, félig magzati szerv; a fogantatástól szükséges tápanyag-ellátásáért felel. (Bővebben itt olvashatsz róla).  A gyerkőc kitolásával még nincs vége a szülésnek, sőt, mondhatjuk, hogy még csak a procedúra felénél jársz: a placentát is ki kell nyomnod. Szerencsés esetben a bébi megérkezése utáni percekben, maximum fél órában magától összehúzódik a méhed és kijön a méhlepény, de ha mégsem így történne, akkor sincs baj; az orvos kézzel vagy műszerrel besegít – a szövődmények elkerülése végett.

  1. A nyákdugó is távozik

Ez a kocsonyás, nyálkás anyag, ami a lezárja a méhnyakat a korokozók elől, nem a szülés közben, hanem előtte pár órával vagy nappal, mint egy előhírnökkét jelenik meg. Erősebb folyáshoz hasonlítható, sárgás-barnás színű, fontos, hogy a vér mennyisége mekkora benne – ha élén piros és erős, akkor mindenképp fordulj orvoshoz. De az is lehet, hogy észrevétlenül fog távozni.

  1. Gátmetszés

A kitolás fázisában dől el véglegesen, hogy a pici fejecskéje ki tud-e jönni, vagy meg kell könnyíteni az útját ezzel a rutinnak számító, pár metszést jelentő eljárással. Érzéstelenítéssel, vagy a nélkül (a nyomás miatt a gát szinte érzéketlen, ezért nem biztos, hogy szükséges érzésteleníteni) is végezhetik; a vélemények megoszlanak az előnyeiről és hátrányairól, ezért nagyon fontos, hogy bízz az orvosodban és a felmerülő kérdéseid vitasd meg vele.

  1. A baba sem úgy néz ki, ahogy elképzeltük

… És igen: a bébi, a megérkezés utáni pillanatokban nem pont úgy néz ki, ahogy elképzetük, illetve ahogy majd a későbbiekben ki fog. Hogy mit értünk ez alatt? A szülőcsatornán való áthaladás miatt az újszülöttek feje gyakran csúcsos, kúpos, a nemi szervek duzzadtak, vörösek, a bőrük lehet szép, selymes, de akár pattanásos, lilás, gennyes is. Pihék boríthatják a homlokát, fülét és a teste egyéb részeit, kopaszon és dús hajjal is világra jöhet, de ez úgyis kihullik pár hónapon belül, hogy aztán kinőhessen a végleges hajacskája. A szemei kicsik és kancsalok, hiszen a szem izmai még nagyon fejletlenek. Tehát ne pánikolj, miden rendben van a picivel, de azért, ha mégis kételyed támadna; ne szégyelj kérdezni!

            A testünk egy fantasztikusan összerakott, bonyolult szerkezet, ami az evolúció során úgy fejlődött ki, hogy képes legyen szaporodni, majd regenerálódni is. Lehet, hogy szükséged lesz hozzá egy kis segítségre, de ne aggódj, teljesen természetes, amin keresztül mész – ezt most már Te is tudod.

 

Plézer Panna , 2017. szeptember 23.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó