6 babaholmi, ami kétségkívül minden pénzt megért

Amikor az első babánkat várjuk, szinte minden előkészületet mérnöki pontossággal abszolválunk és minden teendőt egyesével pipálgatunk ki a listánkon. Valahol a hatodik terhességi hónap magasságában, - persze mindenkinek másutt-, elérkezik egy telítődési pont, amikor kissé úgy érezzük, túl sok az információ: a barátnőnk szerint az a légzésfigyelő nem elég megbízható, amit kinéztünk a webshopban...de akkor megvegyük-e egyáltalán, vagy elég, ha béreljük? Hány gumis lepedőt érdemes beszerezni? Mindegyik víztaszító réteggel ellátott legyen, vagy vegyünk olyat is, amit arra még rá húzunk? A mellszívóból jó lesz egyelőre a kézi, hiszen azt sem tudjuk, hogy mennyi tejünk lesz? Vegyünk-e cumit, ha nem akarjuk rászoktatni a kicsit? De mi van, ha annyira üvölt majd, hogy csak az segítene, mi meg nem is vettünk? A pelenkázó lapból a merev, vagy a puha kialakítású a jobb? Érdemes sterilizáló dobozt venni, vagy inkább kifőzögetjük a dolgokat? Kell az autóba is csatlakoztatható cumisüvegmelegítő, vagy azzal még ráérünk az első utazásig?

Nos, ha neked is ismerősek ezek a már-már belső monológként magadnak mantrázott kérdések, akkor van egy jó és egy rossz hírem: a rossz hír, hogy ezeknek sosem lesz vége, hiszen, ahogy a gyerek nő, mindig újabb és újabb holmikra lesz szükséged, amivel első gyerekesként még nem találkoztál. És mi a jó hír? Igazából abból kettő is van: az egyik, hogy pikk-pakk belejössz majd és kitapasztalod mindenről, hogy megfelel-e nektek és utána már észszerűbben fogsz vásárolni. A másik, hogy mivel mások is, - így épp én is-, ugyanebben a cipőben és valamivel előtted járnak, megoszthatják veled a tapasztalataikat. Végighallgathatod a pro és kontrákat az adott termékekről, aztán eldöntheted mindegyik esetében, hogy neked mi jön be.

Én most 6 olyan gyerekholmit sorolok fel, ami nélkül biztosan sokkal nehezebb lett volna az első hat hónapunk a kisfiammal és amiről mindenkinek azt mondom, hogy minden pénzt megért. Íme!

#1 Önsterilizálós cumisüveg

Persze lényeges különbség áll abban, hogy cumisüvegre kinek mikortól és miért van szüksége, hiszen van, aki a tápszer miatt a kezdetektől használja, van, aki csak kiegészítésként ritkábban, és akad, aki a lefejt anyatej miatt vásárol egy-egy palackot. De ha más nem, előbb-utóbb úgyis vesz egyet az ember a biztonság kedvéért, hogy tudjon mibe vizet tenni a kicsinek. Miután alaposan szétnéztem a cumisüveg piacon, rájöttem, hogy a kényelmi szempont számomra a legfontosabb, hiszen én rengeteget fogom használni az üvegeket. Olyat vettem tehát, ami anti-colic, - hasfájás csökkentésére speciálisan kialakított-, és egyben sterilizálja is önmagát, ha bele vizet töltve beteszem a mikróba. Ugyan beszereztem egy sterilizáló dobozt is, de talán egy kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor használtam a cumisüveg remek konstrukciójának köszönhetően.

#2 Többfunkciós pihenőszék

Ez az a fajta, ami olyan, mint egy hintaszék: előre-hátra billeg, le is lehet fixálni, sőt! A mai modern darabok már képesek rezegni, meg zenélni is. Biztonsági öv gondoskodik arról, hogy a baba még nagyobb korában se tudjon kicsúszni az ülőkéből, az ülőrész háta rugalmasan kialakított, így idomul a baba gerincéhez: vagyis nem kell azon aggódnod, hogy idő előtt ülteted a gyereket. Mi nagyjából 2 hónapos kora óta használjuk (akkor érte el a súlya a minimumot és akkor láttuk, hogy már van értelme bele tenni). Amire használható: a baba jól kilát belőle, tud nézelődni. El is alhat benne, ha elfárad, nem tud benne előrebillenni a kis feje. A szék nem tud felborulni, előre és hátra billeg, hintázik, megnyutatva ezzel kis „utasát”. Utóbbit hivatott szolgálni a rezgő és a zene funkció is. A talpán gumi fixáló található, így ha akarod, nem billeg, hanem egy helyben stabilan áll: mi például ebben etetjük a kisfiunkat gyümölccsel. Bárhova magaddal tudod vinni, hiszen 2 erős mozdulat szétszedni a biztonsági kapcsokat a szék alján és gyorsan beteheted a kocsiba, ha elutaznátok.

#3 Víztaszító ágybetét

Először vettem olyan gumilepedőt, ami nem engedi át a nedvességet. Aztán rájöttem, hogy mindenképp tennék rá még egy másikat is, mert nem győzött meg az anyaga. Aztán rátaláltam az ágybetét lapra, ami kb. 50x70 centi és elég oda elhelyezni a lepedő és a matrac közé, ahol a kicsi alszik. Kettő pont elég belőle, hogy cserélgetni tudjam, amíg az egyik mosásban van.

#4 Biztonsági fürdető kádba

Amikor első pár alkalommal fürdettünk otthon, csak a kezünkben tartva locsolgattuk a babát. Mondanom sem kell: üvöltött, hiszen nem tudta mi történik. Mi viszont azt nem tudtuk, hogy mekkorát fordul a kocka, onnantól kezdve, hogy pár nappal később beültettük a babát a biztonsági fürdetőbe. Stabilitást adott neki, nemcsak „lógott a levegőben” és onnantól kezdve élvezte a pancsolást.

Ez tulajdonképpen egy kis ülés, amibe fürdetéskor belefektetheted a csecsemőt, hogy ne kelljen közben mindkét kezeddel tartanod. Először olyat vettünk, amit a kis kádba bele lehetett tenni és tökéletesen működött, - érdemes csúszásgátlóval ellátottat beszerezni, vagy egy textilpelenkát rátenni mindig az ülőkére. Ahogy nőtt a kisfiunk, babakádat cseréltünk, másodszorra pedig olyat vettünk, amiben ki van öntve az ülőke rész, és jóval nagyobb hely jut a lábaknak a pancsolásra. Szuper választás volt, ráadásul ez a kád van akkora, hogy amikor már tud ülni a baba, a másik felébe bele is lehet ültetni.

#5 Légzésfigyelő

Emellett talán már nem kell kampányolnom, hogy mennyire sokat segít a mindennapokban. Főleg a nyugodtabb alvásban. Inkább csak azt a tévhitet kell elhessegessem, hogy a légzésfigyelő unos-untalan beriaszt, tévesen. Nos, ez egyáltalán nem igaz, ha igazán jó minőségűt vásárolsz. Ha valamin, akkor ezen ne spórolj! Vagy kérj kölcsön, vagy kölcsönözz! Mi egyébként utóbbit tettük ezzel is és a babafigyelővel is, így jött ki jobban, arról nem beszélve, hogy egy kisvállalkozó anyukától béreljük és ez külön öröm számomra, hogy jó helyre megy a pénzem. FONTOS! Nem elég, hogy kitanulod, hogy működik ez az egyébként roppant egyszerű szerkezet, feltétlenül nézz meg egy csecsemő újraélesztésről szóló edukációs videót a Youtube-on, hogy ha netalán mégis beriaszt, tudd mi a teendő!

#6 Játszószőnyeg

Megörököltünk egy nagyon egyszerű szőnyeget és kaptunk egy még egyszerűbb, - mint kiderült kb. 5000 Ft-ot érőt. Mindkettő a szekrényben pihen, ugyanis egyik alá sem lehetett a babát befektetni, olyan alacsonyak voltak, az egyiknek pedig a rálógatott játékokkal akkora lett a súlya, hogy rádőlt volna a kicsire, ha nem ülök ott mellette és kapom el gyorsan. Szóval ezt a két csoda holmit jó mélyre süllyesztettük, csak a játékfigurákat szedtük ki a csomagból, azok még jók arra a példányra, amit minden nap használunk. Őszinte leszek, nagyon szívtam a fogam, hogy tizenezreket adjak ki egy jobb szőnyegért, ami tényleg fejleszti majd a babám készségeit és amiben jól is érzi magát, így megpróbáltam még az észszerű határokon belül maradni. Kinéztem egy olyat, ami elég magas, boltíves, és van egy fejrésznél megemelt plüss párna része, amire a csecsemő rá is fekhet. Amikor otthon kibontottam a dobozt kicsit dühös voltam, hogy nem az egész szőnyeg plüss, mint ahogy az kívülről látszott, de később rá kellett jönnöm, hogy ez a szerencse, hiszen a „susis” anyag részek könnyebben és gyorsabban tisztíthatók is. A mi szőnyegünket, ha megszabadítjuk a rácsatolható boltívektől, akkor lehet egyszerű párnának is használni: én utazáskor most ezen pelenkáztam és néha etettem is a kicsit. Ami a játszás szempontjából pedig elengedhetetlen, hogy nagy a teherbírása, ruganyos és hogy kis, színes karikákkal cserélgethetők rajta a játékok. Igen, olyanok is rátehetők, amik nem a szőnyeghez voltak, de van akasztójuk. Ja, és persze zenél is. (Az a fránya papagáj!)

 

B.F. , 2019. január 22.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?