7 apró változtatás, hogy lassan öko-mami légy

Gyakran érezhetjük úgy manapság, hogy már másról sem szólnak a minket bombázó hírek és cikkek, csak a Föld megmentéséről. Arról, hogy miként tettük tönkre egy szempillantás alatt és hogy mi, „kisemberek” mivel tudnánk menteni a még menthetőt. Rengeteget hallunk arról, hogy milyen nagy is valójában egy kisgyerekes család átlagos ökológiai lábnyoma, hogy a mindennapi szokásainkkal észrevétlenül is milyen mértékben terheljük a közvetlen és tágabb környezetünket. Azt a cseppet sem jól csengő mondatot is sokat hallani, hogy „egy ember úgy sem tehet semmit”, de úgy hiszem, hogy a szíve mélyén mindenki tudja talán, hogy ez egyáltalán nem igaz. Mint sok minden másban, így ebben is igaz a mondás, hogy „sok kicsi sokra megy”, épp ezért nem szabad elfelejtenünk, hogy alapvetően a szokásaink kialakításával érhetjük el a legnagyobb változást. Hiszen min múlik például az, hogy ezentúl textil, vagy műanyag szatyrot használunk-e a bevásárlásainkhoz? – csak hogy egy egyszerű példát hozzak. A hozzáállásunkon, azon, hogy hozunk egy döntést, aminek betartásához ragaszkodunk. No meg persze az akaraterőnkön. Bízom benne, hogy egyre több anyuka van úgy, hogy áldoz elég időt a szokásai formálására és ezáltal nem csak változtat a sokszor elkeserítő helyzeten, de a gyerekeinek is példát mutat a viselkedésével. 

Ha te is úgy érzed, hogy itt az idő a változtatásra, akkor ne habozz bevezetni ezeket az apró módosításokat a mindennapjaitokba!

# Mosó Masa...

Nem kell, hogy feladd a kényelmedet és a mosási rutinodat, mindössze az általad használt mosószert kell megválogatnod. Válaszhatod a mosódiót, amihez ma már természetes illatosítót is adagolhatsz, vagy olyan folyékony mosószert és öblítőt, ami kőolajszármazékmentes és növényi eredetű összetevőket tartalmaz.

# Csak ne marjon!

Biztosan ismered a durva tisztítószerek élesen maró szagát! Térj vissza a természetes alapanyagokhoz, mint például az ecet, a szódabikarbóna, vagy a citrom (és citromsav), így nem kell káros anyagokat lehúznod a csatornába. A drogériákban több olyan ecet alapú tisztítószert is találsz, amit kifejezetten babás, gyermekes háztartásokba ajánlanak. Persze azért ezeket is tartsd elzárva a kicsik elől, még ha jóval nagyobb is így a biztonság!

# Pelenka sztori...

Nem akarunk feltétlenül a mosható pelus használatára buzdítani, hiszen nem mindenki számára megoldható ez a választás. Ha úgy érzed, ezt nem neked találták ki, akkor válassz olyan pelenkát, amelynek gyártója garantálja, hogy valamilyen módon visszaforgatja a termékeit és odafigyel az újrahasznosításra. A piszkos pelusok tárolására vegyél egy speciális gyűjtő szemetest, amelyben dupla rétegű zsák van és ami ezáltal meggátolja a kellemetlen szagok szivárgását. Igaz, ebben is van műanyag, de még mindig kevesebb hulladékot termelsz havi egy-két zsák elhasználásával, mintha naponta hajítanád ki az elviselhetetlen szagú egyszerű zacskókat.

# Le a kacatokkal!

Annyi, de annyi fölösleges játékot vásárolunk, hogy egy-egy gyerek repertoárjával bizonyosan elműködtethetnénk jónéhány óvodai csoportot a következő 5-10 évben. Kerüld el a fölösleges felhalmozást: kérd meg a családot, ismerősöket, hogy csak az előre megbeszélt dolgokat vegyék meg a kicsinek, ami pedig már van a családban, az cseppet sem baj, ha körbejár. Akár pár havonta is csereberélhetitek a játékokat, így még a gyerekek sem unják meg őket és nem porosodik majd annyi a polcokon.

# Kölcsönözz, vagy vedd másodkézből!

Biztos, hogy minden technikai kütyüből újra van szükségetek? Egy légzésfigyelőt például megéri kölcsönözni, néhány szép ruhát érdemes secondhand-ből beszerezni, az ismerősünk babakocsiját pedig jó szívvel elfogadhatjuk, ha neki már nem kell, vagy megvehetünk egy kinézett darabot használtan is valakitől, ha jó állapotban van.

# Tanítsd a szelektálásra!

A nagyobb gyerekeknek már el lehet magyarázni, hogy miért fontos, hogy a hulladékokat szelektíven gyűjtsük, miért jó a komposztálás; és ezek folyamataira is meg lehet tanítani őket. Érdemes bevonni a kicsiket a házimunka ezen részébe, miközben mindennek értelmet adunk, hogy ők is a család hasznos tagjának érezhessék magukat.

# Használd újra, másra!

Mindig tedd fel magadnak a kérdést: „jó lehet ez még valamire?” És ha sokadszorra is az a válaszod, hogy igen, és úgy gondolod, hogy nem csak megy az adott holmi a többi kacat közé, hanem valóban fel is tudnád valamire használni, vágj bele! Mutasd meg a gyerkőcnek, hogyan lehet üres konzerves dobozból vagány írószertartót varázsolni az asztalra, vagy hogy miként lesz a kiürült mosószeres flakonokból madáretető. Légy kreatív és buzdítsd a gyerekeidet is az ötletelésre, hiszen az ő fantáziájuk még több kaput nyithat meg az újrahasznosítás felé.

B.F. , 2018. november 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?