7 szülői magatartás, amelyek akadályozzák a gyerekek boldogabb felnőtté válását

Egy szerető szülő aligha tenne bármit olyat, amivel szándékosan bántaná csemetéjét, de néha ezek az „ártatlan” dolgok ártalmasak lehetnek gyermekeinkre. Gyakran jó megoldásnak tűnik, amikor megvásárolunk egy-egy játékot, amelyet gyerekünk annyira szeretne, vagy ha hirtelen felindulásból megengedjük, hogy késő éjjelig fent maradjanak, hogy megnézzék kedvenc műsoraiknak egy epizódját. Annyira csábító, hogy „jó szülők” legyünk, de ezek azok a csapdák, amelyekbe nem szabadna beleesnünk.

Megpróbáltuk összegyűjteni, hogy melyek azok a gyakori szülői viselkedési gyengeségek, amelyekkel nagyban befolyásolhatjuk gyermekeink életét. Ezek közül 7-et, szakértők ajánlása alapján, alább olvashattok:

1. Igyekszünk megmenteni gyermekeinket a kudarctól és a kockázatok vállalásától

7 Parenting Behaviors That Stop Kids From Growing Into Happier Adults

Sok szülő számára valódi kihívást jelent szembesülni azzal, amikor gyermeke megpróbál megoldani egy adott problémát, hogy ne avatkozzon közbe, különösen akkor, ha számára ez még könnyűnek is tűnik. Ilyen helyzetekben próbáljuk megmenteni gyermekünk életét a küzdelmektől, kihívásoktól, kudarcoktól és kockázatoktól. De hogyan fogja valaha megtanulni csemetéd, hogy hogyan kell egyedül megbirkózni az élet ezen (teljesen normális!) kihívásaival? A nehéz és kockázatos helyzetek, amelyeket megpróbálunk megoldani helyettük, épp, hogy megtanítanák gyermekeinknek a kulcsfontosságú problémamegoldó készségeket, és ami szintén fontos, azt is, hogyan kell talpra állni egy-egy kudarc után.

7 Parenting Behaviors That Stop Kids From Growing Into Happier Adults

2. Rajtuk keresztül éljük az életünket, és figyelmen kívül hagyjuk az ő saját lehetőségeiket

7 Parenting Behaviors That Stop Kids From Growing Into Happier Adults

Gyermekeinknek sokkal több lehetőségük van, mint a mi fiatal korunkban, és annyira csábító, hogy megpróbáljuk az ő életüket, fiatalságukat általuk újra megélni. Valójában sok szülő esik ebbe a csapdába, és a gyerekeik révén élik meg álmaikat, és próbálják meg visszahozni saját elszalasztott lehetőségeiket. Ez a viselkedés viszont alááshatja a gyermekek álmait és kívánságait, nem engedi, hogy a saját lehetőségeiket valósítsák meg, és sikeres, boldog felnőtté váljanak.

Szóval, a lányod akar profi énekes lenni, vagy te?

3. Túlzott engedékenység

7 Parenting Behaviors That Stop Kids From Growing Into Happier Adults

Néha olyan csábító, hogy megvásároljuk a gyerekeinek mindazt, amit a mi gyerekkorunkban nem volt lehetséges. Vehetünk divatos ruhát és játékot, rengeteg kütyüt, pazar bulikat és vakációkat szervezhetünk. Lehet, hogy ez így tökéletes gyerekkornak tűnik, de ez csak illúzió. Szakértők szerint számos oka lehet annak, hogy a szülők túlzásba viszik ezeket gyermekeikkel kapcsolatban:

• Bűnösnek érzik magukat, mert nem tudnak elegendő időt tölteni gyermekeikkel, és ezt az együtt töltött időt ajándékok megvásárlásával próbálják kompenzálni.

• Félnek „megbántani” gyermekeiket, és „rossz szülővé” válni azáltal, hogy azt mondják: „Nem”.

• Nem tudják, hogyan kell kezelni a gyerekek dührohamát, és ezt ajándékok vásárlásával próbálják megoldani.

Miért rossz ez a gyerekeknek? A túlzott kényeztetés azt erősíti a gyerekekben, hogy az anyagi dolgok döntő fontosságúak a boldogsághoz, és felnőttként úgy érezhetik majd, hogy nem tudnak meglenni a legújabb kütyü vagy a legszebb autó nélkül. Az anyagi javak a társadalmi státusz szimbólumává válhatnak. Sőt, amikor a gyerekek egy halom szerkentyűt, játékot és ruhát kapnak, általában nem nagyon vigyáznak rájuk, könnyen összetörik vagy elszakítják őket, kevésbé értékelik.

4. Saját szabályaink megszegése

7 Parenting Behaviors That Stop Kids From Growing Into Happier Adults

Ha szabályokat állítunk fel, és aztán megszegjük őket, következetlen szülővé válhatunk. Szakértők szerint ez az inkonzisztens viselkedés ahhoz vezethet, hogy a gyerekek olyan felnőttekké válnak, akik „instabil maggal és gyenge identitással rendelkeznek”. Nehézségekbe ütközhetnek, hogy kik ők, és bizonytalannak érezhetik majd magukat. Tehát következetes szülőnek lenni, aki tudja, hogyan kell állást foglalni, elengedhetetlen kiegyensúlyozott gyermekek neveléséhez.

5. Rossz példamutatás

7 Parenting Behaviors That Stop Kids From Growing Into Happier Adults

Azok a szülők, akik nem úgy viselkednek, amit gyermekeiknek tanítanak, „nem hiteles példaképek”. Ha épp az ellenkezőjét teszed, mint ahogy tőle elvárnád és még vádolod is őt, hogy nem tartja be a szabályaidat, a tükörképed hibáztatásává válik. Nem csak szavaink, hanem viselkedésünk is tanítja gyermekeinknek, mi a helyes és mi a helytelen, ezért következetesnek kell lennünk, és úgy kell viselkednünk, ahogyan szeretnénk, hogy gyermekeink is viselkedjenek.

6. A tanulási nehézségek alábecsülése

7 Parenting Behaviors That Stop Kids From Growing Into Happier Adults

Ha gyermeked túl sok időt tölt matematikai problémák megoldásával, ne tituláld rögtön lustának vagy motiválatlannak. Csemetéink néha tanulási nehézségekkel küzdhetnek, amelyek nem függenek erőfeszítéseiktől és motivációjuktól. Ezek lehetnek például az információfeldolgozás gyorsaságával vagy a dolgok memorizálásával kapcsolatos problémák, így a tanulás kínlódássá válhat számukra. Ha észreveszed, hogy gyermekednek tanulási nehézségei vannak, akkor érdemes lehet szakértő segítségét kérni.

7. Versenyzünk párunkkal, hogy melyikünk a jobb szülő

7 Parenting Behaviors That Stop Kids From Growing Into Happier Adults

Akkor lesz esélyetek megnyerni a szülői játszmát, ha pároddal csapatként dolgoztok. Sajnos, néha a szülők elkezdenek versenyezni egymással, hogy ki jobb szülő, és ez sehova sem vezet. Ha az egyik folyamatosan felül akarja múlni a másikat, az végül nem csak a kapcsolatnak árthat, hanem negatívan befolyásolhatja a gyermekek életét is.

Egy másik probléma, amely gyakran előfordul a szülők között, ha próbálják egymás kompenzálni. Amikor az egyik szülő szigorúbb, a másik viszont nyugodtabb magatartást tanúsít a helyzet kiegyensúlyozása érdekében. Végül ez a „jó szülő” és „rossz szülő” játék arra késztetheti a gyereket, hogy manipulálni kezdje őkett, és következetlenné teheti a nevelést.

Ismerősek ezek a viselkedési formák? Tudsz még hasonlókat? Mi a titka a jó szülőségnek?

 

A cikk és a képek forrása: Brightside.me

 

 

B.Zs. , 2021. augusztus 26.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó